Plaatsnaambordenstress in Chelmsford

Marconi

MarconiEngelsen in de stress. De borden bij het inrijden van het dorpje Chelmsford vermelden nu nog de tekst "Welcome to Chelmsford – Birthplace of Radio", maar een paar bureaucraten zonder gevoel voor geschiedenis willen daar nu een streep doorheen halen. En dat is tegen het zere been van de lokale radioclub.

 

Het gedonder is begonnen toen Chelmsford in 2012 de status "stad" kreeg (misschien nog zoiets als onze oude stadsrechten?), en het dispuut wordt wellicht beslecht in de vergadering met de stad en de county (soort provincie) die voor 8 januari a.s. gepland staat.

Volgens critici is het de laatste in een reeks van aanvallen op de nalatenschap van Guglielmo Marconi, die in 1898 zijn eerste "draadlooze fabriek" vestigde in Hall Street na vanuit Italië naar Engeland geëmigreerd te zijn.

De Richtlijnen voor Verkeersborden voor 2015 schrijft voor dat weggebruikers niet afgeleid mogen worden en dat "veiligheid nooit in het geding mag zijn", en op basis daarvan worden overbodige uitingen – zoals "Birthplace of Radio" – geweerd.

Ex-Marconi medewerker Mr Turrall, die 48 jaar voor het bedrijf gewerkt heeft als marketing medewerker, vindt dat als de stad geen keuze heeft voor wat betreft de verkeersborden, ze op andere fronten wel wat meer inspanning mogen verrichten om de nalatenschap onder de aandacht te brengen.

Marconi's fabriek in New Street uit 1912 wordt momenteel vervangen door 148 woningen en zijn eerste fabriek in Hall Street is onlangs vervangen door zes flatgebouwen.

De voorzitter van Chelmsfords Civic Society, Malcolm Noble, zegt daarover: "De civic society hecht veel waarde aan algemene uitingen die de erfenis van Marconi benadrukt."

Hoe het zo allemaal gekomen is: de lokale krant ondersteunde een jaar geleden de gemeenteraad bij het verzamelen van nieuwe voorstellen en ideeën voor de borden aan de rand van de stad, en kwam na bemoeienis van het Highways Agency uit op een afbeelding van Hylands House met de tekst: "City of Chelmsford".

De Highways Agency keurde de borden waar een bedrag van £50.000 mee gemoeid is goed, maar lid van het Essex County Council kabinet voor wegen en logistiek, Rodney Bass, vond dat er ook "County town of Essex" op moest staan.

De Highways Agency sprak daar haar veto over uit en ook dat staat morgen ter discussie.

"De hoeveelheid bureaucratie is inmiddels enorm, terwijl we alleen maar een paar bruine borden wilden vervangen," zegt Conservatief lid Cllr Whitehead, die de pogingen om de nalatenschap van Marconi te bewaren ondersteunt.

"De gemeenteraad van Chelmsford heeft al duidelijk laten blijken de nalatenschap van Marconi te respecteren. Er staat een standbeeld van hem bij het Civic Centre, we hebben het museum in Oakland uitgebreid met een deel van de Marconi collectie, we hebben ervoor gezorgd dat zijn hoofdkwartier in New Street bewaard is gebleven en is gerestaureerd, de nieuwe projectontwikkeling op die locatie is naar hem genoemd, en we hebben de radio hut met bijbehorende artefacten bij Sandford Mill, waar studenten naartoe komen om kennis te nemen van Marconi's verhaal."

Cllr Whitehead's collea Neil Gulliver, lid van de city council voor planning en economische ontwikkeling, zegt: "Het nieuwe ontwerp is een stuk minder dan we zouden willen, maar we hebben nu eenmaal geen voorkeurspositie ten opzichte van anderen in Engeland."

Zal "Birthplace of Radio" op de borden blijven staan? Na morgen zullen we het weten…