Ofcom gaat hard optreden tegen PLC

PLC

PLCThe Telegraph meldt dat de Engelse variant van het AT, Ofcom, een voorstel heeft ingediend waarbij gebruikers van 'power line communicatie' apparatuur [PLC] veroordeeld kunnen worden als hun spullen storing veroorzaken aan radio signalen.

 

Dat doen ze natuurlijk niet omdat de radio amateurs daar zo'n last van hebben, maar omdat de Engelse veiligheidsdienst GCHQ geklaagd heeft.

Volgens de krant maakt het GCHQ zich de afgelopen jaren in toenemende mate zorden over de "power line" netwerk apparaten. Daarmee kunnen consumenten de elektriciteitsdraden in hun huis gebruiken om data over te versturen, als alternatief voor een Wi-Fi netwerk, en deze apparaten zijn in grote hoeveelheden geleverd aan BT (British Telecom) en TalkTalk klanten om hun televisie set-top kastjes met hun breedband internet aansluiting te verbinden.

Ofcom, de communicatie waakhond, publiceerde maandag een consultatie voor nieuwe regels waarbij het haar ambtenaren toegestaan wordt dit soort netwerken uit de lucht te halen als de elektromagnetische straling die dat soort apparaten uit kunnen zenden, interfereren met radio signalen. Degenen die daar niet aan voldoen, kunnen een strafrechtelijke vervolging tegemoet zien. Het GCHQ is heel gevoelig voor storing omdat onderdeel van hun werk bestaat uit het monitoren van internationale militaire radio signalen die heel zwak kunnen zijn als deze hun ontvangers bereiken (duh… Welkom in onze wereld).

De voorgestelde straffen zijn niet mis: in het ergste geval (waar mensenlevens in gevaar gebracht kunnen zijn) is de straf £5.000 als je in Engeland of Wales woont, tot 3 maanden gevangenisstraf in Noord Ierland en Schotland.

Het hele verhaal is te lezen op:
http://www.telegraph.co.uk/finance/n…s-to-GCHQ.html

Ofcom zegt "De voorgestelde wet regelt de sterkte van de electromagnetische energie die het apparaat uitstraalt zodat het geen ongewenste interferentie veroorzaakt aan draadloze apparaten."

Wat onder "ongewenste interferentie" verstaan wordt, is beschreven op bladzijde 68 van de Wireless Telegraphy Act 2006 PDF, te vinden op
http://www.legislation.gov.uk/ukpga/…0060036_en.pdf

De relevante secties hieruit: 

(4) Interferentie men een willekeurig draadloos apparaat wordt niet als ongewenst beschouwd in dit document, tenzij het schadelijk is.
(5) In dit document wordt interferentie beschouwd als schadelijk indien
(a) er gevaar bestaat, of het risico voor gevaar, in relatie tot het functioneren van elke dienst die verleend wordt met als doel navigatie of anderszins veiligheidsgerelateerde diensten; of
(b) het een verslechtering, blokkering of herhaaldelijke onderbreking veroorzaakt aan willekeurig wat voor uitgezonden signaal
(i) via de aether; en
(ii) in overeenstemming met een daarvoor verstrekte licentie, regelgeving als onder sectie 8(3) of toestemming verleend voor gebruik van een toegewezen deel spectrum of anderszins wettelijk toegestaan.

Op basis daarvan sta je als radio amateur redelijk sterk als je problemen hebt met PLC apparatuur, al zullen ze voor GCHQ een stuk harder lopen dan voor een amateur. Op zich is het al heel prettig dat ze nu ook eens van anderen horen dat radiostoring echt een probleem is, en niet alleen van een paar wereldvreemde autisten op een zolderkamertje. Nu Nederland nog…