ITU levert noodcommunicatie apparatuur aan Vanuatu

Ook een puinhoop

Ook een puinhoopIn een poging de coördinatie op poten te krijgen in Vanuatu nadat de tropische cycloon Pam daar huisgehouden had, heeft de International Telecommunication Union (ITU) noodcommunicatie apparatuur geleverd aan het eiland.

 

De storm in de categorie 5 verwoestte op 13 maart grote delen van Vanuatu. De ITU heeft 40 satelliet telefoons, 10 breedband global area netwerk terminals en 35 zonnepanelen ter beschikking gesteld (en waar zijn de radio's? -red).

“Het aantal en de hevigheid van rampen neemt wereldwijd toe met een onevenredig effect op opkomende economieën,” zegt Secretaris Generaal van de ITU Houlin Zhao. “De ITU adviseert overheden, in het bijzonder die in opkomende economieën, om te investeren in infrastructuur die bestand ie tegen rampen.”

Brahima Sanou, de directeur van het Telecommunication Development Bureau van de ITU, zegr dat de tropische storm “de telecommunicatie verlamd heeft en invloed had op reddings- en herstelwerkzaamheden.” Hij zegt dat de ITU zich heeft ingezet om lidstaten te helpen bij het herstellen van de telecommunicatie verbindingen na natuurramoen “om humanitaire hulp te faciliteren bij de ondersteuning van de getroffen bevolking.”

Vanuatu’s minister president Joe Natuman bedankte de ITU voor de steun. Volgens hem hebben alle 83 eilanden in de Vanuatu archipel substantiële schade opgelopen als gevolg van tropische cycloon Pam. “Nu de communicatie down is, helpt de door de ITU beschikbaar gestelde noodcommunicatie apparatuur, die we door het hele land verspreid hebben, bij het coördineren van de hulpvoorziening en het rapporteren van de situatie op de afgelegen eilanden,” zegt hij. Vanuatu heeft 267.000 inwoners verspreid over 65 eilanden. Ongeveer 47.000 daarvan wonen in de hoofdstad, Port Vila, op het eiland Éfaté.

Onder het handjevol radioamateurs op Vanuatu bevindt zich Rod Newell, YJ8RN, geboren in Australië. Hij meldde deze week dat hoewel zijn huis de storm met slechts geringe schade overleefd had, hij nog steeds geen stroom had. Hij redt zich met een rijtje zonnepanelen en een kleine benzine generator en schat da het nog wel een paar dagen gaat duren voor de stroomvoorziening weer op orde is.

Humanitaire hulp is onderweg, maar Newell zegt dat het nog lang gaat duren voordat huizen, scholen en watervoorziening weer normaal zijn op Tanna, het zwaarst getroffen eiland. Een radio amateur heeft zijn eigen Twin Otter vliegtuig ingezet als onderdeel van de hulpvoorziening. Newell heeft HF radio's opgesteld voor de lokale luchtvaart, het Rode Kruis, en de politie op Tanna en op Santo in het noorden.

De YJ0XG expeditie onder leiding van Haru Uchida, JA1XGI, staat nog steeds gepland voor 13-19 april. Het resort dat hij gebioekt heeft, heeft slechts minimale schade opgelopen hoewel nog steeds aan de stroomvoorziening gewerkt wordt. De ZL3X expeditie die afgelopen oktober vanaf Vanuatu werkte, heeft $1000 aan het Rode Kruis geschonken.