Voorgestelde aanpassingen Amerikaans bandplan

ARRL logo

ARRL logoDe Amerikaanse amateurvereniging American Radio Relay League (ARRL) heeft voorstellen voor veranderingen aan het Amerikaanse HF band gepubliceerd in de april uitgave van QST zodat er commentaar op geleverd kan worden. Pro-actief als ze zijn, heeft het RAC (Radio Amateurs of Canada) Band Planning Committee naar het voorstel gekeken om de mogelijke gevolgen voor de Canadese amateurs in te kunnen schatten.

 

De meeste van de door de ARRL voorgestelde wijzigingen hebben betrekking op het vergroten van de the sub-banden die toegewezen zijn aan de digitale modes, en wel zodanig dat de bovenste frequentielimiet verder de bandsegmenten inschuiven die buiten Amerika voor phone gebruikt worden. Hoewel het RAC Band Planning Committee begrip heeft voor de moeite die de ARRL doet om meer ruimte vrij te maken voor de groei in digitale modes en dat ook wel steunt, hebben de voorgestelde wijzigingen wel onbedoelde consequenties.

Aangezien de Canadese phone band op 80m en 40m voornamelijk onder de Amerikaanse phone sub-banden zit om onderlinge storingen te minimaliseren, is het effect van de voorgestelde wijziging dat de Canadese amateurs ruimte in moeten leveren. Op 40m en 20m hebben de wijzigingen ook negatieve gevolgen voor DX phone verkeer in Amerika en de rest van de wereld.

Als je de voorgestelde wijziging hebt bekeken (in de Appendix onderaan staan de nieuwe voorstellen), dan is het goed je te realiseren dat in Amerika onderscheid gemaakt wordt tussen 80m en 75m. 80m is in Amerika 3500-3600kHz, en 75m is 3600-4000kHz. Als er dus staat dat in de hele 80m band RTTY en Data is toegestaan, dan bedoelen ze dus van 3500-3600kHz.

Maar op 40 willen ze dus wel het hele stuk van 7000-7125 voor RTTY en Data kunnen gebruiken. Tussen 7075 en 7100 staat dan ook wel phone aangegeven, maar daar heb je niets aan als er een keihard datasignaal staat. Op 30m nemen ze gerust de hele band dan maar voor deze modes, en op 20m het stuk van 14000-14150kHz. Wordt het geen tijd dat onze verenigingen ook hun verontrusting uit gaan spreken richting Amerika voor deze voornemens, zoals ook de Canadese RAC inmiddels al heeft gedaan? De Amerikanen hebben ruimte zat, want daar loopt 40m tot 7300kHz. Laten ze de band boven 7200kHz maar voor die digitale rommel reserveren, dan kunnen wij hier tenminste nog een goed gesprek voeren…