EC presenteert voorstel bestemming 700 MHz-band

EU-logo

EU-logoDe Europese Commissie heeft zijn voorstel gepresenteerd voor het gecoördineerd gebruik van de 700 MHz-frequentieband voor mobiele diensten. Het voorstel maakt onderdeel uit van de Digital Single Market, de digitale strategie van de EC, en moet leiden een betere toegang tot internet en de ontwikkeling van grensoverschrijdende toepassingen. In december kondigde de commissie het voorstel aan.

 

De commissie stelt voor dat de 700 MHz-frequentieband uiterlijk op 30 juni 2020 in alle EU-landen wordt toegewezen aan draadloos breedband. Volgens de EC houdt dit gelijke tred met de introductie van 5G, die voorzien wordt vanaf 2020. Om deze termijn te halen, moeten de lidstaten uiterlijk op 30 juni 2017 hun nationale plannen voor netwerkdekking en voor het vrijmaken van deze frequentieband vaststellen en openbaar maken. Daarnaast moeten de lidstaten tegen eind 2017 grensoverschrijdende coördinatie-overeenkomsten sluiten. 

Twee lidstaten (Duitsland en Frankrijk) hebben al toestemming gegeven voor het gebruik van de 700 MHz-band voor mobiele diensten. Denemarken, Finland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden hebben plannen opgesteld om in de komende jaren een nieuwe bestemming te geven aan de 700 MHz-frequentieband.

In het voorstel wordt sub-700 MHz band (470-694 MHz) op de langere termijn gebruikt voor de distributie van audiovisuele diensten, in combinatie met een flexibele aanpak voor het gebruik van spectrum voor de verschillende niveaus van digitale terrestrische televisie (DTT) in de lidstaten. Volgens de commissie wordt hiermee het Europese audiovisuele model behouden dat gratis uitzendingen van openbaar belang aanbiedt en waarvoor capaciteit in de sub-700 MHz-band vereist is.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten om geïmplementeerd te kunnen worden. De EC spreekt de verwachting uit dat dit spoedig zal gebeuren. 

Momenteel wordt de UHF-band (470-790 MHz) gebruikt voor DTT en voor draadloze microfoons en speciale evenementen. Omdat de vraag naar mobiele breedbanddiensten in Europa sterk stijgt, neemt de druk op de bestaande netwerkcapaciteit en de vraag naar extra spectrum toe. Volgens de EC zal er in 2020 bijna acht keer zo veel mobiel internetverkeer zijn als nu. De maatregelen uit het voorstel moeten deze toename opvangen. 

In Nederland is de voorlopige planning dat er in 2019 weer een grote spectrumveiling komt. Daar zit dan de 2.100 MHz band in, maar ook de nieuwe 700 MHz band en nog ander spectrum.