Elektrische auto’s rijdende stoorzenders

auto

AutoAls onbedoeld gevolg van de storing die twee populaire energie-efficiënte auto's van BMW en Tesla op de AM omroepband veroorzaken, hebben deze merken besloten om de AM-band niet meer te ondersteunen in hun boordradio's.

 

 

Deze van oplaadbare batterijen voorziene voertuigen hebben een elektrische motor met een frequentie-omvormer die stoort op de AM-omroepbanden (en dus waarschijnlijk ook op 160m); een band die toch al gevoelig is voor dat soort storingen (zoals schakelende voedingen e.d.)

Maar er is een voorlopige oplossing: AM omroep stations kunnen gestreamd worden via het internet waar deze auto's aan boord in voorzien.

Intussen werkt een team van ingenieurs, die aan de kant staan van de trouwe AM-luisteraars, aan een technische oplossing die zou kunnen bestaan uit afgeschermde bekabeling en het isoleren van de motor.

Anders dan in Nederland wordt in Amerika AM nog volop beluisterd; niet in de laatste plaats omdat het veel verder reikt dan FM-zenders, in het bijzonder in heuvelachtig terrein waar na de eerste bocht de FM ontvangst verdwenen is. Wat we uit dit verhaal kunnen afleiden is dat elektrische auto's dus kunnen bijdragen aan de stoornevel in dichtbevolkte gebieden. De vraag is ook wat de omvormers doen die de energie IN de accu's stopt, zoals bij de laadpalen gebeurt. Want ook daar zullen frequentie-omvormers toegepast worden. Wie weet heeft je buurman 's-nachts zo'n stoorzender onder je antenne staan als jij eens lekker van de hobby wil genieten…