LG onthult Stylus 2 smartphone met DAB+ radio

dab

dabLG heeft een smartphone gepresenteerd met DAB+. Volgens het merk is de in Parijs getoonde LG Stylus 2 de eerste smartphone ter wereld met een ontvanger voor deze standaard voor digitale radio via de ether.

 

 

LG wil deze versie van de mid-range Stylus 2 uitbrengen in alle landen waar in DAB+ wordt uitgezonden. Concreet gaat het om Australië, België, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

Mogelijk wordt het dan ook de standaarduitvoering. Een prijs is nog niet bekend, maar rond de 400 euro los is een gangbare prijs voor een Android smartphone met metalen behuizing en 5,7 inch scherm.

Een DAB+ radiosignaal is broadcast en verbruikt dus ook geen mobiele data, zoals een web-app. De nieuwere digitale techniek maakt het wel mogelijk om het signaal te verrijken, bijvoorbeeld met video, gepersonaliseerde advertenties en push-berichten. LG heeft daarvoor een speciale technische interface ontwikkeld, die DAB+ kan koppelen aan branded apps.

De LG Stylus 2 is ontwikkeld conform de standaarden van de International DMB Advancement Group (IDAG). DAB+ wordt ontwikkeld als de opvolger van FM, met een betere geluidskwaliteit en plek voor meer zenders. DAB+ is technisch anders dan DAB.

De Nederlandse publieke en commerciële omroepen zenden al uit in DAB+. De omschakeling wordt tot dusver wel gehinderd door het feit dat er nog weinig geschikte ontvangers zijn. De meeste auto’s op de Nederlandse wegen hebben nog alleen AM/FM. Ook de losse ontvangers hebben nog een klein marktaandeel. Smartphones kunnen daar wel verandering in brengen.

Een kwart van de personen vanaf 12 jaar is bekend met het digitale radiosignaal DAB+ en zes procent van de Nederlanders had in 2015 een apparaat thuis of in de auto dat met deze technologie werkt. Dat meldde het CBS in Februari.

20160314%20-%20LG%20Stylus%202