Belgische politie moest WhatsAppen

C2000

C2000Nederland is niet het enige land waar elke keer als er een calamiteit is, de communicatie onderuit gaat: Niet alleen voor inwoners of reizigers was het na de aanslagen in Brussel onmogelijk om te communiceren, maar ook de hulpdiensten waren gedwongen om na de aanslagen in het metrostation en op het vliegveld te Whatsappen omdat het nationale communicatiesysteem van de politie was uitgevallen.

 

 

Het politiesysteem lag er urenlang uit. Reddingsoperaties van de politie op de luchthaven verliepen daardoor een stuk moeizamer. “Het was om radeloos te worden”, zegt een agent tegen de krant. “Orders kwamen niet door en niemand wist eigenlijk wat er gedaan moest worden. Het gsm-netwerk lag er ook uit. Gelukkig werkte Whatsapp nog. Zonder die app hadden we helemaal niet kunnen communiceren.”

Commissaris-generaal Catherine De Bolle heeft gevraagd om een onderzoek, meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Het is toch diep triest dat zo'n belangrijk communicatienetwerk niet bedacht wordt door technici die de merites van digitale systemen begrijpen, maar dat dit soort systemen erdoor gedrukt wordt door lobbyisten, verkopers en bonusgeile salesmanagers. De eerste de beste radio amateur is onder alle omstandigheden in staat om te communiceren, terwijl degenen die ons moeten beschermen terug moeten vallen op een app die via een openbare infrastructuur communiceert om onderling contact te kunnen houden. Als het internet in elkaar gezakt was onder de druk van de omstandigheden, hadden ze bliktelefoons moeten gebruiken. Misschien moeten de overheden maar eens advies inwinnen bij echte techneuten, in plaats van bij adviseurs wiens bonus betaald wordt door de uiteindelijke leverancier van deze falende ijzerwinkels.

bliktelefoon-300x178

…Zegt de ene agent tegen de andere…