Nieuwe dual band multi-mode radio

DSC01769

DSC01769Op 8 mei verscheen er een artikel bij de Oostenrijkse amateurvereniging ÖVSV door Kurt, OE1KBC, over een nieuwe dual-band, multi-mode mobiele radio genaamd de “NEW RADIO” en die zal gaan werken in de 2m & 70cm banden met ondersteuning van de meest gebruikte digitale amateur modes, inclusief DMR, D-STAR en C4FM (System Fusion), plus analoge FM.

 

 

DSC01769

In het artikel staat dat de NEW RADIO door amateurs gemaakt is voor de amateurgemeenschap, en zal beschikken over een kleuren aanraakscherm, 50W uitgangsvermogen, een 1.8 GHz processor, Linux operating systeem, plus dual AMBE+ vocoders, waarmee full-duplex, cross-band gewerkt kan worden. Een ander bijzonder snufje van de NEW RADIO is dat hij tevens beschikt over een ingebouwd LTE wireless modem met SIM kaart waarmee hij verbonden kan blijven met het internet terwijl je onderweg bent. Kennelijk kan de radio met zijn internet verbinding automatisch frequenties, offsets, verbindingen en andere configuratie informatie downloaden, waarmee gebruikers altijd de laatste informatie hebben. Dit is ongetwijfeld een fantastische optie voor iedereen die codeplugs in radio's gebruikt, zoals bij DMR. Naast de mobiele versie werkt NEW RADIO ook aan een portable en basis station uitvoering met dezelfde specificaties maar in een andere behuizing.

Volgens de website is NEW RADIO een gezamelijk initiatief van de ÖVSV, DARC en IARU R1 om het experimentele karakter van amateur radio te bevorderen door amateurs in dialoog te brengen met toonaangevende leiders in de industriële wereld.

DSC01770

Hoewel dit opwindend nieuws is voor de digitale amateur, is het niet de eerste keer dat er een radio aangekondigd wordt die er nooit meer komt. In maart 2014 deed Connect System een soortgelijke aankondiging over de CS7000, welke ook een multimode radio zou moeten worden met ondersteuning van DMR, D-STAR en andere digitale voice modes. Twee jaar later is Connect System nog steeds bezig met het ontwikkelen ervan en hopen amateurs nog elke dag dat het ding ooit afkomt.

newradio

Op het moment van dit schrijven is de NEW RADIO nog niet beschikbaar, maar de verwachting is dat hij aangekondigd gaat worden op de Dayton Hamvention die van 20 – 22 mei 2016 gehouden wordt in Dayton, OH. Dus ga je dit jaar naar de Dayton Hamvention, let dan op of je de aankondiging ergens ziet.