“Symbol communication” i.p.v. CW/Data

Shit-hits-the-fan

Shit-hits-the-fanOei. Stront, ventilator – je kent het wel. In Amerika heeft een amateur (N0ECN) een voorstel ingediend bij het FCC (hun versie van het AT), dat nu geregistreerd staat als RM-11769, waarin voorgesteld wordt om de toewijzingen voor CW/DATA aan te passen.

 

 

Het voorstel zegt letterlijk: "het opheffen van alle privileges waarbij delen van het radiospectrum beperkt worden tot het gebruik van CW/Morse waarbij andere uitzendmodes uitgesloten worden" en wil verder de definities van CW / RTTY, data / Beeld zoals die nu gebruik worden, vervangen door "Symbol Communication", "Spraak" of "Beeld".

Verder beschrijft het voorstel bandbreedtebeperkingen voor Symbol Communication en Spraak/Beeld signalen die per band kunnen variëren, en allerlei aanpassingen in het gebruik van de terminologie (zoals hierboven beschreven) maar verder wel consistent met de huidige privileges.

Wat deze amateur dus eigenlijk zegt, is dat we af moeten van de CW voorrechten en die stukken band open moeten stellen voor allerlei soorten digitale communicatie ("Symbol Communication"). Dus breekt nu de spreekwoordelijke pleuris uit tussen voorstanders (uiteraard in de meeste gevallen amateurs die CW niet (meer) beheersen en een kans zien op meer spectrum voor digitaal gereutel) en de CW-liefhebbers die hun kleine signaaltjes platgewalst zien gaan worden door digitale brei uit computer(gestuurde) apparatuur. Zie het voorstel van N0ECN HIER , en de discussie HIER

Het probleem is dat dit een discussie is die je niet gaat winnen. Voor beide partijen is wat te zeggen. Ja, CW is oud en heeft privileges op diverse banden. Maar die zijn er niet voor niets. Het zijn vaak zwakke signalen, dus is er van oudsher een stukje band gereserveerd voor CW. Maar door het afschaffen van de morse eis komt er een hele nieuwe generatie amateurs op de banden die deze mode niet meer beheerst en die meer ziet in digitale modes (WSPR, JT, RTTY, noem maar op). En die willen best wel wat spectrum erbij om met dat soort modes te spelen. Maar dan zeg ik: Digitale voice is ook Symbol Communication, dus moet je die daaronder rekenen en niet onder spraak. Persoonlijk vind ik de huidige onderverdeling in CW, Data, Spraak en Beeld prima. Maar ik ben dan ook een fervent CW-beoefenaar. Het is dus maar net waar je voorkeur ligt hoe je tegen dit verzoek aankijkt. Ik ben benieuwd wie gaat winnen, maar ik zou het gek vinden om CW eerst tot wereld erfgoed te verklaren en vervolgens de middelen die nodig zijn om het fatsoenlijk te kunnen beoefenen, af te schaffen.