Er verschijnen weer AM-zenders!

Mastje...

Mastje...Een maand of twee geleden schreven we al dat er een mogelijkheid was gecreëerd om met laag vermogen op AM uit te gaan zenden. Dat idee lijkt aan te slaan: er zijn al een leuk aantal machtigingen uitgegeven.

 

 

Naar nu blijkt is Groeistad Radio , bekend uit de 80-er jaren van explosieve groei van Zoetermeer, weer terug in de ether, maar nu op 747AM in plaats van 98,5FM. Met de 25W die de zender nu heeft zal het bereik niet meer van Amsterdam tot Breda lopen zoals in de goeie ouwe tijd, maar in Zoetermeer en misschien omstreken zal de zender nog wel te ontvangen zijn.

Er zijn inmiddels een aantal machtigingen verleend voor gebruik van de AM band, zie ook dit overzicht . Opvallend is dat er ook een aantal verleend zijn voor de QRP (1W max) frequentie 1485kHz, waarbij volgens opgave maximaal 250mW EIRP uitgestraald wordt. Voor de MG luisteraar is er in elk geval weer wat te beleven op de AM omroepbanden.