Jammer stoort Intruder

Spectrum

SpectrumBeetje cryptische omschrijving, maar een station waarvan men denkt dat het toebehoort aan een Duitse radio amateur in de omgeving van Wittenberg, probeerde met CW een Russisch marine FSK (F1B) signaal te storen dat op 14.192 MHz zat, volgens het International Amateur Radio Union Region 1 (IARU-R1) Monitoring Systeem (IARUMS). De nieuwsbrief van juli meldt dat het signaal al meer dan tien jaar gesignaleerd wordt in de band.

 

“Absoluut niet handig,” was de reactiie van Wolf Hadel, DK2OM, IARUMS co-coördinator en redacteur van de nieuwsbrief op het storen door het Duitse station. Volgens Hadel gebruikt het Russische FSK signaal 50 en 75 baud, met 200 en 500 Hz shift, “soms alleen maar met een idle signaal.”

Verder meldt de nieuwsbrief dat Poolse militairen doorgaan met uitzenden op 6998.5 kHz rond 0700UTC met zowel digitaal automatic link establishment (ALE) als USB spraak, waarmee ze storen in het lage deel van de 40 meterband. Het Duitse AT Bundesnetzagentur (BNetzA) heeft in februari een officiële klacht ingediend bij het Poolse AT.

De omroepzender “Sound of Hope” uit Taiwan blijft flink gestoord worden door een veel sterker signaal uit China op 18.080 MHz, elke ochtend rond 0600 en later. Omroepuitzendingen in deze band zijn illegaal, en (weer) BNetzA heeft geklaagd. En ze hebben een officiële klacht ingediend over de dagelijkse stoorsignalen van een omroepzender in Iran op 7205 kHz, waarvan de rotzooi van 7195 kHz tot 7215 kHz te horen is.

zoals gewoonlijk is er een hoop illegaal visserijverkeer te horen, meestal vanuit Spanje, Portugal, Engeland en Marokko, en dan bij voorkeur in het CW gedeelte van onze banden.

Dan wordt er gewag gemaakt van dagelijkse uitzendingen van een mogelijke over-the-horizon radar vanuit Iran op 28.960 MHz, zo'n beetje 50 kHz breed. “De sweep rates zijn veel te hoog voor een long-range OTH radar,” vindt de nieuwsbrief. “Het zou kunnen dat de radar gebruikt wordt voor korte en middellange afstanden.”

Verder werd er een experimenteel high-frequency data plus voice link (HFD+VL) signaal gemeld op 30 juni op 18.080 MHz door een Zwitserse radio amateur. De experimentele uitzendingen komen van de Universiteit van Las Palmas in Spanje.

Op diverse 40 meter frequenties worden piraten vanuit de Philippijnen en Indonesië gemeld, maar ze worden ook op andere banden gehoord. En dan nog de Russische taxi's, visserij verkeer en verdwaalde CB-ers die een blijvende plaag zijn op 10 meter. Veel plezier met de hobby…