LED verlichting sloopt radiohobby

LED lamp

LED lampDat LED verlichting de PLC van de toekomst is, blijkt uit het verhaal van een Amerikaanse amateur. Deze had besloten om, nadat hij zijn machtiging had gehaald, een set van $8000 aan te schaffen om met zijn mede-amateurs te kunnen chatten.

 

 

Maar, op een gedenkwaardige avond in het voorjaar kwam er ineens een puist storing opzetten waardoor hij zijn maatjes bijna niet meer kon verstaan. Na een paar dagen vruchteloos zoeken naar de oorzaak, zat hij uit het raam te staren toen de straatverlichting aanging. Op hetzelfde moment nam de ruis in zijn ontvanger met een paar S-punten toe. Het bleek dat de gemeente de oude lampen vervangen had door modernere LED-armaturen.

En dan begint het gevecht. Uiteraard begint de energiemaatschappij met te beweren dat niemand anders er last van heeft. Vervolgens blijkt dat niet helemaal houdbaar omdat meer amateurs in het dorp er last van hebben. Dat zegt de leider van het County Emergency Communications team dat zij nergens last van hebben – wat logisch is omdat die systemen tussen 600 en 700MHz werken. Het probleem zit voornamelijk onder de 300MHz. Vervolgens roept de gemeente met in het kielzog het energiebedrijf dat ze wel belangrijker dingen aan hun hoofd hebben dan storinkjes van lokale radio-amateurs oplossen. Tot er echt een keer een ramp gebeurt en men de amateurs nodig heeft voor noodcommunicatie (in Amerika een belangrijk en sterk argument).

Men kende wel storingen van groeilampen – vaak uit de weetteelt – maar straatverlichting was nieuw. Het is met de sterke opkomst van LED verlichting zeker een ding om in de gaten te houden. Het zal niet de eerste keer zijn dat LED verlichting de ontvangst van een amateur verstiert – zie Gert's verslag in de RAZzies van maart dit jaar. Hou dus de ether in de gaten, en wees alert op veranderingen in het stoorpatroon.