Piraat mengt zich in luchtvaartverkeer

Oeps... Even wachten met uitstappen AUB

Oeps... Even wachten met uitstappen AUBIk had er zelf niet eerder over bericht, om meerdere redenen. De voornaamste echter dat ik gelijkgestemde mongolen niet op een idee wil brengen, maar in de media – nooit vies van een beetje sensatie – duikt het verhaal momenteel overal op: een zwakzinnige die zich mengt in de conversatie tussen piloten en de toren van Tullamarine Airport in het Australische Melbourne.

 

 

Zoals gewoonlijk hebben de media geen greintje verstand van zaken als het over techniek gaat, en wordt deze figuur als "hacker van het radioverkeer" neergezet. Ik heb twee problemen met die term. Ten eerste suggereert het dat je er iets bijzonder knap voor moet doen om het te kunnen. Dat is niet zo: AM-Airband radio's zijn gewoon te koop bij Alibaba en soortgelijke winkels. Je hoeft niet eens technische kennis te hebben voor zoiets, alleen centen. Het tweede probleem is dat daardoor een soort status ontstaat waarbij men tegen de "hacker" opkijkt, wat kopieergedrag in de hand kan werken. Terwijl zo iemand feitelijk levenslang isoleercel zou moeten krijgen (overigens staat er op het illegaal zenden op de luchtvaartband in Australië 20 jaar gevangenisstraf).

De idioot van dienst doet namelijk niet zomaar wat. In één geval gaf hij een vliegtuig dat de landingsbaan tot op 80m genaderd was, opdracht om een doorstart te maken. In een ander geval meldde hij een motorstoring en zond een "Mayday" uit. Het ergste is – naast het gevaar voor het vliegverkeer natuurlijk – dat dit behoorlijk negatief afstraalt op de hobby. Ik geef er zelf dan ook de voorkeur aan om dit soort indicenten dood te zwijgen, om dit soort eencelligen geen platform te geven. Wie het hele verhaal wil lezen, kan HIER terecht. Dat er nog geen ongelukken gebeurd zijn is een wonder, als je het leest…