Wolken in de stratosfeer

Eric-Fokke-Lofoten-4107_1483202482_lgNormaal gesproken zijn er in de aardse atmosfeer geen wolken. Maar afgelopen weekend wel, en dat leverde spectaculaire plaatjes op.

 

 

Waarnemers rond de poolcirkel rapporteren een uitbraak van schitterend gekleurde ijswolken in de doorgaans droge en doorzichtige laag van onze aardse atmosfeer. Eric Fokke fotografeerde het spektakel op oudejaarsavond vanaf de Noorse Lofoten eilanden.

Deze ijsachtige wolken zijn een teken van zeer lage temperaturen. Om ijskristallen in de stratosfeer te kunnen vormen moet de temperatuur zakken tot rond de -85º C. Zonlicht op grote hoogte valt dan door de dunne ijskristallen, die ongeveer 10µm in diameter zijn en dat produceert de karakteristieke heldere kleuren.

Waar men eerst dacht dat het een incidenteel optredend verschijnsel was, worden nu sommige polaire stratosferische wolken (PSCs) in verband gebracht met de vernietiging van de ozonlaag. En inderdaad, een gat in de ozonlaag dat zich in februari 2016 boven Engeland vormde, was het gevolg van ozon-vernietigende Type 1 PSCs.