IJsland stopt roepnaam discriminatie

IJslandse vlag

IJslandse vlagOp 9 november 2017 heeft het IJslandse Ministerie van Transport en Binnenlandse Zaken een aantal wijzigingen voorgesteld aan de Radio Regelementen waar nog commentaar op geleverd kan worden.

 

 

De IJslandse nationale amateurvereniging Icelandic Radio Amateurs (IRA, niet te verwarren met het gelijknamige Ierse Republikeinse Leger), heeft voorgesteld om een eind te maken aan de praktijk dat amateurs met een N-licentie een N achter hun roepnaam krijgen. Nu is het zo dat je een roepnaam kunt kiezen, en daar wordt dan door het IJslandse AT een 'N' achter geplakt. Haal je daarna je F, dan wordt de N uit je call verwijderd. De IRA vindt dat discriminerend.

Daarnaast heeft de IRA nog een andere (in hun ogen) discriminerende maatregel ter discussie gesteld waarbij de roepnaam de geografische locatie van een station weergeeft. Dat betekent dat als je binnen IJsland verhuist tussen bepaalde gebieden, je roepnaam wijzigt. Daar wil de IRA dus ook van af.

Het voorstel voor wijziging van de regelementen bevat daarnaast de toevoeging van de 630m en 60m amateurbanden aan de frequentietoewijzing voor de radio amateurs. Als het voorstel wordt aangenomen, zullen we IJsland dus ook gaan horen op 472kHz en 5MHz.