Baofeng met DMR Tier 2

s-l300

s-l300Normaal schrijf ik niet zogauw over digitale speeltjes omdat ik er geen affiniteit mee heb en die hele techniek incompatible is met alles (er zijn al 3 soorten digitale communicatie en dan kies je eindelijk DMR en dan blijkt dat ook niet compatible te zijn ), maar het lijkt erop dat Baofeng de compatibiliteitsproblemen een beetje onder controle heeft, dus toch maar een stukkie over de Baofeng RD-5R.

 

 

Helemaal nieuw is-ie niet, maar op het QRZ-forum begint men nu eindelijk ook een beetje enthousiast te worden. Even uit de specs gekopieerd:

TDMA-Based Dual Mode:

VHF 136-174MHz/ UHF400-470MHz. RD-5R has two bands 2m and 70cm.

True dual time slot DMR, Tier I & II, compatible with Motorola and other DMR.

Specifications:

Power: 1W/5Watt
Analog & Digital DMR Tier I & II
Battery Capacity: 1800 mAh, 7.4V 13.3W/hs
Black-and-white LCD screen with high definition
Contact ID: 256
RX Group: 64, each group has 16 contact ID
Zone: 250, each zone has 16 channels
Channel: 1024
Scan list: 250, each scan list has 32 channels

Features:

1. Text receiving and sending with at most 64 characters.
2. Manual programming: Support VFO Mode
3. Frequency editing under Channel mode
4. Digital Monitor Mode: support communication when frequency, time clot and color code is paired, regardless of Contact ID, RX Group list
5. Customize shortcut keys: including long-press and short-press with Side Keys. Edit shortcut keys with Programming Software.
6. FM Radio
7. LED Flashlight
8. Support analog repeaters and digital ones
9. Driver-free programming cable, plug and play
10. With SMA-Male antenna base, compatible with all SMA-Female antennas
11. Dual-standby and dual display

Hamdigitaal besprak het ding in februari al, maar toen was nog niet zeker of dat Tier 2 wel goed werkte. Dat lijkt inmiddels wel het geval te zijn. Hij is zowel analoog als digitaal dus, en men belooft dat alles aan accesoires van de UV5-R ook op deze past, behalve de programmeerkabel. De prijs ligt zo rond de $75 (€65) en als je oude UV5 aan vervanging toe is en je wil ook eens naar een digitale mode kijken, dan is deze misschien wel je ding.

Op eBay krijg je 'm voor $74,99 maar dan heb je er wel gratis een oortelefoon (vanwege het vermelde matige audio?) en programmeerkabel bij. AliExpress heeft 'm al voor $71,24 (€60) met gratis verzending vanuit China (gek genoeg kost verzending vanuit Duitsland dik 7 euro..)