Nieuw voorstel amateurregels in Malta

9200000020690483

9200000020690483Het AT van Malta, de Malta Communications Authority (MCA), is van plan om nieuwe regels voor de radio amateurs in te voeren, maar in het voorstel lijkt de toewijzing van de populaire amateursatellietbanden verdwenen

 

 

Eerder dit jaar werd er al een enquete gehouden, maar de uitslag daarvan is nog niet bekend.

De amateurvereniging Malta Amateur Radio League (MARL) zegt: "de meeste veranderingen zijn de afgelopen jaren voorgesteld door de MARL."

De MARL heeft al successen geboekt met b.v. de MCA ervan overtuigen om een levenslange machtiging af te geven, en ook de HAREC compatibiliteit te accepteren. En het lijkt er ook op dat de MARL probeert om een soort van Novice machtiging geregeld te krijgen in de toekomst.

Maar in de regels zitten wat rare afwijkingen:

29.3-29.510 staat erin als uitsluitend voor satelliet downlink. Maar de ITU stelt duidelijk dat de 28 MHz toewijzing voor zowel Uplinks als Downlinks bedoeld is. Dat wordt nog eens bevestigd in het IARU Regio 1 bandplan van 2016.

435-438 MHz is een van de populairste satelliet toewijzingen, maar in de regels staat dat die in Malta niet gebruikt mag worden.

2400-2450 MHz is eveneens een ITU satelliet toewijzing waarvan de regels zeggen dat die niet gebruikt mag worden.

En dan gebruiken de regels ook nog eens de verkeerde naam voor de IARU – de U staat voor Union en niet voor League en de IARU-R1 website URL is fout, daar mist een strepje.

Zoals de regels geschreven zijn, wordt de indruk gewekt dat het gebruik van FT-8 en andere populaire digitale modes niet is toegestaan omdat die niet gedefinieerd zijn op de website van de IARU-Regio 1. In de voorgestelde tekst staat namelijk:
"a) Machtiginghouder moet de voorkeursmodes gebruiken zoals vastgesteld door de International Amateur Radio League (IARU) voor Regio 1…"
Misschien moest er "wordt geadviseerd" staan, in plaats van "moet"?