FT8 blijft de gemoederen bezig houden

Stukkie spectrum

Stukkie spectrumDe strijd onder amateurs is nog niet gestreden. Is FT8 nou de doodsteek voor amateurradio of is dit nou juist de injectie die amateurradio nodig had om er weer nieuw leven in te blazen? Men is het er nog steeds niet over eens: een poll onder amateurs in Amerika gaf 52% die denkt dat het een bom onder amateurradio is, 45% denkt dat het de redding van amateurradio is, en 3% weet het niet.

 

 

De argumenten van de tegenstanders: Het heeft niets meer met een menselijke factor te maken. Vergeet rag chews, culturele uitwisseling, persoonlijke belangstelling, vaardigheden. Allemaal niet meer nodig. Alleen een computer en een interface met de radio. Het is zelfs nu al zo dat een CQ in CW of phone nauwelijks meer een antwoord oplevert, terwijl het stukje FT8 spectrum uitpuilt van de signalen. Amateurradio degenereert dan tot een geautomatiseerd call-uitwisselingssysteem tussen computers. Daar heb je dan ook niets aan tijdens een calamiteit, want dan komt het aan op vaardigheden in het bedienen van een radio en ervaring in het luisteren onder moeilijke omstandigheden om informatie uit te wisselen – en dan bedoel ik niet <CALL> 599 TU.

De argumenten van de voorstanders: Met de huidige hoeveelheid zonnevlekken en de ontwikkeling van de laatste paar pieken (afnemend) ziet het er niet naar uit dat je op de korte of lange(re) termijn makkelijk QSO's kunt maken op de hogere frequenties (is wel waar: ik sla al 2 jaar geen deuk meer in een pakje boter met mijn 700mW Spoetnik op 21.060MHz). Dat gaat nog wel op de lagere frequenties, maar het wordt in toenemende mate moeilijker voor amateurs in stedelijke omgevingen om überhaupt een antenne neer te mogen zetten. Gemeentes worden steeds vervelender in het afgeven van vergunningen, Verenigingen van Eigenaren liggen dwars bij het plaatsen van een antenne, en ben je daar allemaal heelhuids doorheen gekomen, dan krijgt je omgeving spontaan allerlei stralingsziekten als ze je antenne alleen al zien staan. En met "antenne" bedoel ik dan iets voor 20-10m. De benodigde ruimte voor antennes voor 40m of lager (in frequentie dan) is er vaak al helemaal niet. Maar op de lage banden gaat het juist weer goed bij een zonnevlekkenminimum. Dus kan je als amateur eigenlijk geen fatsoenlijke verbinding meer maken. Maar met minimale middelen (Isotron antenne, Magnetic Loop voor het raam of op balkon) werk je in FT8 de hele wereld. Het is dus een uitstekend middel om nog verbindingen te kunnen maken;

 • FT8 is hét middel tegen het gebrek aan zonnevlekken
 • FT8 opent “dode banden”
 • FT8 is verslavend – zien, klikken, werken…  Boem!
 • FT8 laat little pistols DXCC werken alsof ze big guns zijn
 • FT8 laat je de hele wereld werken vanaf beperkte locaties
 • FT8 is een weak signal – en geen low power mode (met vermogen werk je ook de echt zwakken)
 • FT8 laat je DX werken op 6m waar anders niets te horen zou zijn
 • FT8 domineert ineens VHF/UHF contesten
 • FT8 laat je zwakke DX werken zonder dat je goed in CW hoeft te zijn
 • FT8 dat tot -20 dB SNR kan decoderen betekent dat 100W te vergelijken is met 10kW
 • FT8 is alsof er constant DX bakens op alle banden zijn (waar heb je dan nog bakens voor nodig.. -red)
 • FT8 zorgt dat er DX, WAS, WAZ, enz. te werken is wanneer dat anders niet het geval zou zijn
 • FT8 laat je DXCC op 160m werken zonder dat je over een groot station hoeft te beschikken
 • FT8 maakt jouw CQ tot DX station
 • FT8 is letterlijk een verbazende ruimtevaarttechnologie
 • FT8 is waarschijnlijk nog veel meer waar ik niet aan denk maar een aantal van jullie wel

Deze lofzang op FT8 is afkomstig van K5SDR, de directeur van Flex Radio. In mijn opinie is FT8 iets waar de huidige generatie nogal aan lijdt: Alles moet meteen en gemakkelijk kunnen. Moeite doen is iets van vorige generaties. Kijk maar naar de bewegingen van de afgelopen jaren: CW? Afschaffen, want is toch alleen maar een elite-filter. Examens? Moeten eenvoudiger. Techniek leren? Nutteloos, want ik koop toch een set en een antenne, dus hoef ik niet te leren. N-licenties? Opheffen, of dezelfde mogelijkheden geven als F want we zijn net zo ervaren.

FT8 past in die trend. Het zal je niet verbazen dat ik geen voorstander ben van FT8 (wat iets anders is dan een tegenstander zijn, mind you). Ik zie het nut bij Meteorscatter, EME en dat soort toepassingen. Ik zie geen nut bij het automatisch laten draaien van computers waarna je 's-avonds als je na het werk thuiskomt eens in de log gaat kijken wat je "gewerkt" hebt. Dat heeft niets meer met vaardigheden en communicatie te maken (menselijke communicatie bedoel ik. Niet of de bits foutloos overgekomen zijn). Wat stelt DX nog voor als alle locaties op aarde onder alle omstandigheden altijd te werken zijn. Dan is het geen DX meer, toch? Kunnen we meteen stoppen met DX awards. Wat toch een soort bewijs van je vaardigheden was die je had om onder moeilijke omstandigheden een verbinding tot stand te kunnen brengen.

Ik ben benieuwd hoe Nederland daar over denkt. Dus is de Poll zowaar weer eens actief. Vind je FT8 inderdaad de doodsteek voor amateurradio? Of brengt het radio juist weer tot leven? Of laat het je koud? Laat het eens weten. De poll staat rechts op de website…