Noordpool verschuift richting Siberië

earthview

earthviewWetenschappers van de National Centers for Environmental Information (NCEI) hebben de world magnetic model (WMM) mid-cycle bijgewerkt, omdat de aardse magnetische noordpool zich in hoog tempo verwijdert van de Canadese poolvlakte richting Siberië, aldus een rapport van het NCEI van deze week.

 

 

Het nieuwe WMM geeft nauwkeuriger de veranderingen van het aardmagnetisch veld sinds 2015 weer. De veranderingen kunnen invloed hebben op elektronica die gebruikt wordt door de overheid, industrie en consumenten.

“Als gevolg van onvoorziene veranderingen in de poolregio, hebben wetenschappers een nieuw model uitgegeven waarin de veranderingen van het magnetisch veld nauwkeuriger weergegeven worden,” zegt het rapport, daarbij opmerkend dat bijgewerkte versies van het WMM normaal gesproken elke 5 jaar uitgegeven worden. Deze update komt dus ongeveer een jaar te vroeg.

“Deze vroege update vóór de officiële uitgave van volgend jaar in 2020 zorgt ervoor dat de navigatie van militairen, luchtvaart, reddingsoperaties en anderen die rond de noordpool plaatsvinden, veilig kunnen verlopen,” zegt het NCEI, dat onderdeel is van de National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA). “Organisaties zoals NASA, de Federal Aviation Administration, US Forest Service, en nog vele anderen gebruiken deze technologie. De militairen gebruiken de WMM voor onderzee- en vliegtuig navigatie, parachutespringen, en meer.”

Startbanen in de luchtvaart zijn de meest zichtbare voorbeelden van navigatie hulpmiddelen waarbij de verschuiving van het magnetisch veld een rol speelt. Vliegvelden gebruiken de gegevens om startbanen nummers te geven, waaraan de piloot refereert. (Bijvoorbeeld: Baan 18 heeft een heading van 180 graden. Baan 6 heeft 60 graden, etc -red). De declinatie is de afgelopen 20 jaar iets meer dan 2.5° veranderd. Kompassen gebruiken de declinatie — het verschil tussen de richting van de echte noordpool en wat het kompas aangeeft — om navigatiesystemen te corrigeren in een groot aantal toepassingen.

Naarmate het magnetisch veld van de aarde zich in zo'n 5-jaarlijkse periode ontwikkelt, wordt de afwijking steeds groter als gevolg van onvoorspelbare stromingen in de kern van de aarde. Het NCEI rapport zegt dat het poolgebied nu een van deze foutveroorzakende stromingen ondergaat.