EZK: draadloos spectrum wordt schaars bij grote evenementen

duurzaam-evenement

duurzaam-evenementDe hoeveelheid spectrum voor omroepen en podia neemt de komende jaren flink af. Gebruikers van tijdelijke verbindingen moeten leren leven met de schaarste, zeker bij grootschalige evenementen. Dat zien we nu al aan de vele zendbeperkingen in de 13cm band.

 

 

Dat blijkt uit de beantwoording van staatssecretaris Mona Keijzer van EZK, op Kamervragen. De audiovisuele branche heeft al eerder de noodklok geluid over het verdwijnen van hun 700 MHz-band. Dat 700 MHz-spectrum wordt geveild voor mobiele communicatie. 

Onder de term Programme Making and Special Events (PMSE) valt een verzameling aan tijdelijke verbindingen voor microfoons, camera's etc. op evenementen. De overheid heeft een aantal plekken gereserveerd voor PMSE-diensten, zoals het vrijhouden van frequenties in de band voor digitale radio (specifiek: ‘laag 5’) voor reportageverbindingen. Ook zijn de kanalen in de reeks 39, 40 en 41 in de UHF band (de belangrijkste band voor draadloze microfoons) zoveel mogelijk beschermd voor PMSE gebruik.

Capaciteit voor draadloos is eindig

EZK maakt echter duidelijk dat de capaciteit eindig is. De evenementenbranche moet een kalender gaan opstellen en zich vooraf afvragen of op elke locatie en elk tijdstip voldoende frequentieruimte is. Efficiënt en gecoördineerd gebruik is nodig, “met ook de vraag of alles wat draadloos kan, ook daadwerkelijk draadloos moet”, stelt Keijzer. 

Over mogelijke gevolgen en oplossingen zijn EZK en Agentschap Telecom in voortdurend overleg met de sector. Ook de publieke omroep is daarbij betrokken. Bij de ArenA in Amsterdam en op het Mediapark in Hilversum wordt al getest met nieuwe tijdelijke vergunningen.  

Een (klein) deel van de 700 MHz wordt vrijgehouden voor PMSE-gebruik. Verder zijn er mogelijkheden in onder meer band 1350 – 1400 MHz en in band 1518 – 1525 MHz. Gebruikers moeten echter wel aan voorwaarden voldoen en een tijdelijke vergunning aanvragen. Het kan ook betekenen dat gebruikers nieuwe apparatuur moeten aanschaffen.