Opsporen criminelen met behulp van IMSI-catcher niet mogelijk in 5G-netwerken

hoop antennes

hoop antennesOver 5G gesproken: Met de komst van 5G netwerken krijgen de opsporingsdiensten van politie en justitie er een uitdaging bij. Onderzoek van NRC en Reporter Radio heeft aan het licht gebracht dat het inzetten van IMSI-catchers – ook bekend als nep-antennes – bemoeilijkt en zo niet onmogelijk wordt. De infrastructuur van 5G-netwerken zijn beter beveiligd tegen deze vorm van 'afluisteren'.

 

Deze nep-antennes worden al jaren ingezet voor het achterhalen van het unieke registratienummer van simkaarten. Dat doen zij door de telefoons in de omgeving van de nep-antenne naar zich toe te lokken. De opsporingsdiensten kunnen zo verdachten koppelen aan locaties en met behulp van het simkaart registratienummer blijven afluisteren.

Zoeken naar alternatieven

Europol heeft al aangegeven dat gekeken moet worden naar alternatieve middelen om het opsporen en aftappen te kunnen blijven uitvoeren en zo te voorkomen dat het opsporingswerk door de komst van 5G bemoeilijkt wordt. In Nederland is hiervoor al een speciale taskforce ingesteld.

De providers zijn juist blij dat met de komst van 5G straks een kwetsbaarheid die al sinds de uitrol van 2G – en dus ook bij 3G en 4G – in de mobiele netwerk infrastructuur aanwezig is, opgelost is.