Nu ook 23cm bedreigd

Galileo

GalileoEen gezamenlijk voorstel dat door Frankrijk, Litouwen, Malta, Slovenië en Nederland is ingediend voor de CEPT CPG meeting in Ankara is een regelrechte aanval op het toekomstig gebruik van de 1240-1300 MHz band door radio amateurs.

 

 

Deze meeting is de laatste CEPT CPG meeting als voorbereiding op de ITU World Radiocommunication Conference 2019 (WRC-19) die in Sharm el-Sheikh in Egypte gehouden gaat worden van 28 oktober tot 22 november. Deze conferentie gaat de agenda bepalen voor de WRC-23.

Rapport AI10 – voorstel t.b.v. AS-RNSS zegt:

Galileo is zo goed als op operationeel niveau en de E6 signalen in de band 1260-1300 MHz ondersteunen nieuwe diensten zoals de gratis Galileo High Accuracy Service, en tevens robuuste authenticatie, waarvan verwacht wordt dat het gebruikt zal gaan worden door een hele reeks toepassingen waaronder zelfrijdende auto's en het Internet of Things (IoT).

Er zijn al diverse gevallen van storingen aan Galileo E6 ontvangers door radio amateurs gemeld de afgelopen tijd, soms op behoorlijke afstand, en daar zijn diverse uren tot dagen mee gemoeid geweest om die storingen op te lossen. Er is daardoor een serieuze vrees dat naarmate er meer Galileo E6 ontvangers ingezet gaan worden, het aantal gevallen van storing door radio amateurs drastisch zal toenemen.

Er is een WRC-23 agendapunt die dit probleem behandelt noodzakelijk, omdat:

1. Ongereguleerd gebruik van de 1240-1300 MHz door radio amateurs een serieuze bron van storing is aan RNSS receivers. Dit is gebleken uit ervaring.

2. Het aantal Galileo ontvangers in de 1260-1300 MHz band dramatisch zal stijgen en daarmee het aantal storingsgevallen als er niet tijdig aandacht aan besteed wordt.

3. Galileo en andere RNSS systemen wereldwijd uitgerold worden, waardoor ook de storingsgevallen tussen radio amateurs en RNSS ontvangers grensoverschrijdend zal worden. Daarom is dit een internationaal probleem en moet het binnen de ITU regelgeving opgepakt worden.

4. Galileo een belangrijk Europees project is, en de WRC-23 essentieel zal zijn om compatibel te zijn met de planning van de uitrol van Galileo ontvangers in deze band.

Download Rapport AI10 – Proposal on AS-RNSS van 

 

Dit zat er natuurlijk al aan te komen. Als je een frequentie moet gaan delen met het gewone publiek (zie ook: het gebruik van deuropeners voor auto's op 433.920MHz) en er ontstaat een probleem aan het gebruik van die publieksrommel, dan moeten de amateurs wjjken. We hebben daar al diverse malen over geschreven, en Peter Blair G3LTF zag die bui in 2006 al hangen . In het stuk van Peter wordt haarfijn uitgelegd hoe je met 2mW in een straal van een km of wat heel de GPS ontvangst onmogelijk maakt. Laat staan als je – net als ik – een 1W video downlink op 1255MHz op je drone hebt.

Nee, dat gaat niet lang meer duren, en dan zijn we 1240-1300MHz kwijt.