Miljoen internetradio’s kwetsbaar door verborgen Telnet-dienst

oude radio's

oude radio'sMeer dan een miljoen internetradio's zijn kwetsbaar door een ongedocumenteerde Telnet-dienst die via een zwak wachtwoord toegankelijk is. Dat stelt onderzoeker Benjamin Kunz van securitybedrijf Vulnerability-Lab. Het gaat om de Dabman & Imperial webradio's van het Duitse Telestar Digital.

 

 

De apparaten beschikken onder andere over een webserver, wifi en bluetooth. Tijdens het onderzoek naar de webradio ontdekten de onderzoekers een ongedocumenteerde Telnet-dienst op poort 23. Het wachtwoord om via Telnet in te loggen bleek eenvoudig te kraken en was in het geval van de onderzoekers "password". Door via Telnet in te loggen kan een aanvaller volledige controle over de webserver krijgen.

"In het ergste geval kan een aanvaller het systeem aanpassen om op afstand ransomware of andere malware te verspreiden. Hij kan ook de webserver als onderdeel van een IoT-botnet gebruiken", aldus Kunz. Om de aanval via het internet uit te voeren moet de Telnet-poort vanzelfsprekend op afstand toegankelijk zijn. Iets wat via port forwarding zou kunnen, aldus de onderzoeker.

Op een schaal van 1 tot en met 10 wat betreft de ernst van de kwetsbaarheid werd die met een 9,4 beoordeeld. Vulnerability-Lab waarschuwde Telestar dat een update ontwikkelde waarmee de Telnet-dienst wordt uitgeschakeld. De update zal beschikbaar worden gemaakt via de website van de fabrikant en de updatefunctie van de internetradio. Volgens Kunz zijn er meer dan een miljoen kwetsbare radio's in omloop.