IARU Regio 3 keurt 15m satelliet toewijzing goed

iaru

iaruDe vergadering van voorzitters van de International Amateur Radio Union (IARU) – Regio 3 (regio Azië-Pacific) werd van 2 – 3 september gehouden in Tokyo. Daarbij werd een aangepast tussentijds Regio 3 bandplan goedgekeurd waarin een toewijzing voor satellietdiensten in de 15m amateurband was opgenomen.

 

 

Dat aangepaste tussentijdse Regio 3 bandplan dat voorgelegd was door het Regio 3 Bandplan Committee werd aangenomen. Een vermeldenswaardige aanpassing was de toevoeging van een satelliet deel in de 15m band zoals overeengekomen was in de laatste Regio 3 Conferentie. Het interim IARU Regio 3 bandplan is te vinden op: https://tinyurl.com/y637aw47

Als je daarnaar kijkt, zie je van 21125 – 21150 "CW, Narrowband – digi modes Satellite – only uplink". En van 21150 – 21450 "CW, Phone Satellite – only uplink". Dat is nogal wat. Een groot deel van de 15m band mag dus gebruikt worden voor satelliet uplinks, zonder daar een specifieke frequentie voor aan te wijzen. En dan nog alleen voor Regio 3. Met dus het risico dat in Regio 1 en 2 volledig legitiem verbindingen worden gemaakt op frequenties die in Regio 3 toegewezen zijn aan satellieten. Niet echt handig.

Een volledig verslag van de vergadering van de Regio 3 voorzitters vind je op:
https://amsat-uk.org/2019/09/12/iaru-r3-bandplan/

 

Eén gedachte over “IARU Regio 3 keurt 15m satelliet toewijzing goed”

Reacties zijn gesloten.