2m filter tegen storing

Veel (vooral goedkope) portofoons ondervinden ernstige hinder van dichtbij gelegen zenders, in het bijzonder op toppen van heuvels (waar vaak zendmasten opgesteld staan).

Blocking b.v. is een afname in gevoeligheid die moeilijk vast te stellen is.
Als in een radio blocking optreedt, lijken alle ontvangen signalen (ook sterke signalen) zwak of zijn helemaal niet meer te nemen.

Het SOTABEAMS banddoorlaatfilter is een klein, robuust en lichtgewicht filter dat vrijwel alle storingsproblemen oplost.

Het filter is een helical ontwerp dat speciaal voor SOTABEAMS gemaakt is. Het filter wordt eenvoudigweg tussen de radio en de antenne geplaatst.

Richard van SOTABEAMS heeft een korte video gemaakt over de diverse manieren waarop blocking bestreden kan worden, en die is te zien op de SOTABEAMS website:
https://www.sotabeams.co.uk/bandpass-filter-for-2m/

Vooral de 70dB demping in de FM-band kan een hoop problemen oplossen als je in de buurt van een omroepzender wordt. Nadeel is wel de relatief hoge prijs (bijna €53; mijn Baofeng was goedkoper, en een dure porto heeft wellicht helemaal geen blocking probleem), het geringe vermogen dat het filter maar aankan (2W continu, 5W met 30% dutycycle en 90s max TX tijd) en het relatief hoge verlies (<3dB, maar 3dB is wel de helft van je vermogen). Aan de andere kant: als je aan SOTA beklimming doet, zal je ongetwijfeld wel meegemaakt hebben dat je eindigt onder aan de voet van een commerciële zendmast. En als je porto het dan niet meer doet vanwege de vermogens uit de mast, is dit filter misschien wel de oplossing voor jou.