QCX vernieuwd

QCXSinds de QCX monoband QRP CW transceiver het levenslicht zag in augustus 2017 zijn er 9.937 QCX kits verkocht. De huidige batch met kits is bijna uitverkocht en ondanks dat er dus grote aantallen van verkocht zijn, is de vraag nog steeds groot.

Ik heb er al een jaar of 2 een: dat beschreef ik in de RAZzies van april 2018. Het was de bedenker van de QCX, Hans G0UPL, duidelijk dat wat voor nieuwe kits er ook bij zouden komen, er altijd een plekje zal zijn in het hart van menig radio-amateur voor een high performance, mono-band QRP CW transceiver kit. Met zijn uitstekende prestaties, gemakkelijk te bouwen en te gebruiken, CW decoder (inclusief oefenmogelijkheid) en keyer, etc etc., heeft de kit bewezen ook aantrekkelijk te zijn voor nieuwkomers in de radio- of CW wereld.

Hans wilde gelijk van de mogelijkheid gebruik maken om een paar dingen op te lossen die hem al die tijd al irriteerde sinds het begin van de kit. Voor het YOTA 2017 zomerkamp in Engeland dat door de RSGB gefaciliteerd werd (en waarvoor de kit feitelijk ontworpen was) stond hij onder zo’n hoge budgettaire- en tijdsdruk dat hij op bepaalde vlakken compromissen moest sluiten. Vooral het onderbrengen van de QCX in een behuizing was een hele uitdaging vanwege de connectoren aan twee kanten van de print en de potmeter/encoder en LCD op verschillende hoogtes. Voor veel amateurs was dat toch wel een duidelijk nadeel (hoewel het ook heel veel creativiteit heeft losgemaakt onder mechanisch wat beter onderlegde bouwers).

QCX+ is de vervanger voor de QCX. Er worden vanaf nu geen QCX kits meer gemaakt. Hier vind je informatie over de QCX+: http://qrp-labs.com/qcxp .

De ontwikkeling van de QCX+ is voltooid, momenteel is hij in productie en de verzending begint midden juni. Deze aankondiging wordt alvast gedaan zodat je kunt pre-orderen, aangezien de huidige batch QCX-en bijna op is.

Maar:

QCX+ heeft hetzelfde schema als de QCX.
QCX+ draait dezelfde firmware als de QCX.
QCX+ werkt hetzelfde als de QCX.

De veranderingen in de QCX+ zijn als volgt (hele lijst te vinden op http://qrp-labs.com/qcxp voor alle details):

 • Optionele fraaie extruded aluminium behuizing
 • Veel grotere print. Het printoppervlak is meer dan verdubbeld. Daardoor staan de componenten minder dicht op elkaar, na commentaar van sommige bouwers die de QCX print nogal dicht bebouwd vonden. Het moederbord is 13 x 10cm (vergeleken met de 8 x 10cm van de QCX).
 • Dikkere printsporen (tenminste 16mil, in plaats van de 12mil in de QCX)
 • Traditionele frontplaat opstelling: de verticale front-print bevat de LCD en de bedieningsorganen, de horizontale print bevat de feitelijke transceiver. Pin-headers verbinden de twee met elkaar.
 • Aan/uit schakelaar op het frontpaneel
 • Alle connectoren zitten nu aan de achterkant
 • Er zijn twee 3.5mm stereo connectoren toegevoegd voor PTT (bijvoorbeeld voor de 50W PA uitbreiding) en CAT control (de QCX kent tegenwoordig CAT besturing).
 • 2.1mm connector voor de voeding
 • De 7805 wordt nu op het achterpaneel geschroefd voor koeling
 • De drie BS170 eindtransistoren en de MPS751 keying envelope transistor worden nu plat op de print geschroefd voor extra koeling – wat de kans op oververhitting vermindert
 • Heel veel pin headers en test pads voor debuggen, uitbreidingen, experimenten, aanpassingen etc., inclusief het aanpassen van de functie van de 3.5mm connectoren aan de achterzijde
 • Genoeg ruimte voor modificaties en experimenten
 • C24 vergroot naar 470uF (stillere Tx/Rx overgang in full-QSK mode)
 • Heeft nu ook de IC3 pin 13-14 10k weerstand modificatie, zie http://www.qrp-labs.com/qcx/qcxmods/ptt.html

Vanwege het 2.2x groter printoppervlak, extra connectoren voor onderlinge verbindingen, schakelaars, hardware etc. is de prijs iets toegenomen van $49 naar $55, nog steeds belachelijk weinig voor een kit met deze functionaliteit.
De prijs van de optionele behuizing is $25. De combinatie van QCX+ en QCX+ behuizing is nog steeds goedkoper dan de combinatie van QCX en de populairste behuizing (BaMaTech aluminium behuizing. Deze wordt geleverd door externe partijen; QRP-LABS heeft nooit een behuizing voor de QCX uitgebracht).

De productie is inmiddels gestart en PRE-ORDERING is nu mogelijk. Orders die nu geplaatst worden, worden midden juni 2020 verstuurd. Zie http://shop.qrp-labs.com/qcxp

Als je ook maar enige affiniteit met CW hebt, het wil leren of gewoon een compact reis-setje wil hebben, dan is dit je kit. Ik heb ‘m nu ruim 2 jaar en heb vooral mobiel en /p heel veel verbindingen met het ding gemaakt. Daarnaast spreekt hij ook WSPR, waarvoor je een GPS aan kunt sluiten die dan meteen de afwijking van de interne kristallen bepaalt en opslaat, zodat de frequentie aanwijzing zeer nauwkeurig is. In het forum zijn amateurs bezig met de ontwikkeling van een SSB/CW uitvoering. Daarnaast is in de software inmiddels CAT besturing opgenomen, en wordt geëxperimenteerd met Remote Control waarbij ontvangen CW als text over het internet verstuurd wordt (door de interne CW decoder), en je je tekst zelf op de computer in kunt tikken wat als morse wordt uitgezonden door de QCX.

Kortom, een multi-functionele kit voor de beginnende amateur, de zelfbouwer, de gevorderde amateur en/of de QRP enthousiast.

Nee, ik krijg hier geen geld voor. Ik ben gewoon lyrisch over dit stuk amateurvlijt…