2m opening van Kaap Verdië naar Polen

Sporadische-EOp vrijdag 29 mei 2020 was er een uitgebreide Sporadische-E opening over heel Europa die doorliep tot aan 144 MHz waardoor stations over het hele continent fantastische verbindingen konden maken.

De meest bijzondere contacten waren echter waarschijnlijk die van de Kaapverdische eilanden voor de kust van Afrika met Polen op 144 MHz. Het langste pad dat is geregistreerd met de digitale FT8-modus lijkt te zijn geweest van D4VHF naar SP5MXU in Warschau, een afstand van iets meer dan 5.600 km.

Om dat in context te plaatsen, zou dezelfde afstand van de Kaapverdische eilanden richting het noorden reiken tot aan Oslo, de hoofdstad van Noorwegen of tot ver ten noorden van het hele eiland IJsland. Dezelfde afstand naar het westen zou tot aan de Amerikaanse hoofdstad Washington DC reiken.

De meest waarschijnlijke propagatiemethode was via een maritiem tropo duct vanaf Kaap Verdië naar de kust van Spanje en Portugal en van daaruit verder via Sporadische-E naar Polen.

Meer details hier: https://ei7gl.blogspot.com/2020/05/amazing-opening-on-144-mhz-from-cape.html

Overigens waren er niet alleen condities op 2m: ook op 4m, 6m en 10m waren interessante verbindingen te maken, niet alleen met FT8 maar tevens met echte amateurmodes zoals CW en SSB.