Kerstcadeau voor Oostenrijkse amateurs

5mhz_logoClaus, OE6CLD, de HF Manager van de Austrian National Amateur Radio Society, OeVSV, laat weten dat het Oostenrijkse AT, BMVIT, toestemming heeft verleend voor het gebruik van de 60m en 630m banden voor alle CEPT klasse 1 machtiginghouders.

“ Het heeft even geduurd (3 jaar) maar we hebben zojuist een mooi kerstcadeau ontvangen van het Oostenrijkse BMVIT. Zie het officiële document (kijk op pagina 6 voor verdere details).”

60m/5 MHz is de WRC-15 secundaire amateurtoewijzing van 5351.5 – 5366.5 kHz met 15W EIRP.

630m is de secundaire toewijzing om de middengolf vanuit de WRC-12  van 472 – 479 kHz met 1W EIRP

De maximaal toegestane bandbreedte is conform de toewijzing in de Oostenrijkse machtigingsvoorwaarden.

Dus kijk uit naar een first op 60m met Oostenrijk, bij voorkeur in CW omdat die 15kHz anders in een recordtijd vol zit als je daar gaan SSB-en. Bovendien doe je niet veel met 15W (en dan nog EIRP ook dus een goede antenne gaat je niet helpen als je je aan de regels houdt) in SSB, terwijl 15W in morse uitermate comfortabel gaat.