Meer spectrum tussen 3-12 MHz nodig

acmaHet Spectrum Strategy Committee van de Australische amateurvereniging WIA heeft hun reactie op de Five Year Spectrum Outlook 2021 van ACMA (het Australische AT) vrijgegeven. Ze benadrukken daarin de behoefte aan meer amateurradiospectrum in het gebied van 3-12 MHz

De wereldwijde vraag naar HF-amateurspectrum is gegroeid, vooral sinds het uitbreken van de COVID-pandemie. Congestie (met name in de 7 MHz-band) van zowel legitieme als ongeautoriseerde illegale zenders is vaak ernstig in tijden van verhoogde ionosferische voortplanting (dus goede condities).

Bovendien hebben toenemende spanningen over de hele wereld het gebruik van krachtige HF-radarsystemen doen toenemen, die vaak HF-amateurcommunicatie over grote delen van het spectrum verstoren, vooral op de lagere frequentiebanden. Het vergroten van spectrumtoegang binnen het 3-10 MHz-bereik wordt als essentieel beschouwd om voldoende flexibiliteit voor radio amateurs mogelijk te maken, zodat communicatie kan worden gehandhaafd wanneer grote hoeveelheden spectrum worden gestoord door indringers zoals internationale radarsystemen.

De WIA is van plan om de komende 5 jaar te streven naar uitbreidingen van amateurbanden in het 3-12 MHz-segment voor Australische amateurs, maar dan wel in overeenstemming met internationale toewijzingen, hoewel de WIA erkent dat dit een lagere prioriteit heeft dan andere voorstellen.