Ruimtecommunicatie

Jawel, de oude AO7Twee militaire satellieten hebben onlangs meer dan 200 gigabit aan gegevens uitgewisseld over een afstand van ongeveer 100 kilometer met behulp van lasercommunicatie in de ruimte.

Satellieten communiceren over het algemeen niet rechtstreeks met elkaar. In plaats daarvan gebruiken ze radiosignalen om gegevens over te brengen naar een grondstation op aarde, dat deze gegevens vervolgens doorstuurt naar een andere satelliet. Optische verbindingen tussen satellieten worden als sneller en veiliger beschouwd. De twee satellieten, Able en Baker genaamd, werden afgelopen zomer gelanceerd door het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency als onderdeel van zijn Blackjack-project.

Een veel langzamere gegevensoverdracht vindt plaats onder meer uitdagende omstandigheden bij communicatie met de buitenpost van de mensheid buiten ons zonnestelsel. NASA-ingenieurs onderzoeken afwijkende telemetriegegevens die zijn geproduceerd door de eerbiedwaardige ruimtesonde Voyager 1. Ze proberen nu de sonde te debuggen, een formidabele taak aangezien gegevens van de Voyager met 160 bits per seconde verzonden worden en signalen 20 uur en 33 minuten nodig hebben om de sonde te bereiken. Een aankondiging van afgelopen woensdag stelt dat de sonde normaal werkt, opdrachten van de aarde ontvangt en uitvoert, en nog steeds wetenschappelijk onderzoek doet en gegevens naar de aarde stuurt. Maar het attitude-articulatie- en controlesysteem (AACS) van de Voyager 1, dat helpt om de antenne van de sonde naar de aarde te richten, weerspiegelt momenteel niet wat er werkelijk aan boord gebeurt. NASA zegt dat de AACS-gegevens willekeurig lijken te zijn gegenereerd, of niet in staat zijn om weer te geven in welke staat de AACS zich zou kunnen bevinden. Het goede nieuws is dat de sonde het nog steeds goed doet. Het is niet nodig om naar de veilige modus te gaan en het signaal is nog steeds sterk, dus het lijkt erop dat de hoofdantenne goed is uitgelijnd, zelfs als systeemgegevens anders suggereren.

In hun laatste wekelijkse nieuwsbulletin kondigde AMSAT de publicatie aan van een gedetailleerd document dat de ontvangst beschrijft van de Tianwen-1 Chinese Mars-missie uitgevoerd door AMSAT-DL met behulp van de 20-meter schotel op het observatorium van Bochum in Duitsland. Een realtime GNU Radio-decoder is gedurende 10 maanden bijna elke dag gebruikt om telemetrie te ontvangen en op te slaan. Sommige telemetrievariabelen, zoals de trajectinformatie, zijn met succes geïnterpreteerd en gebruikt om de voortgang van de missie te volgen. Een pdf van het rapport kan worden gedownload op www.amsat.org.