Amateurs in Kolkata lossen politieradio probleem op

c2000portoAls je een radiostoringsprobleem hebt, tot wie kan je je dan beter wenden dan een radioamateur? Dat is precies wat politiefunctionarissen in een deel van India dachten toen hun draagbare radio’s door kerstverlichting onbruikbaar werden.

Een groep grote hindoe festivals stond op de herfstkalender, die begon op zondag 30 oktober, en politiefunctionarissen in West-Bengalen, India, hadden opnieuw problemen met hun radio’s. Iets veroorzaakte storing op hun porto’s tijdens de hindoefestivals in de herfst en het leek erop dat VHF-radiocommunicatie opnieuw bijna onmogelijk zou zijn voor menigtecontrole en veiligheid.

Dit jaar legde de politie hun radiodilemma voor aan enkele lokale radioamateurs in de West Bengal Radio Club. Volgens een rapport van de Indo Asian News Service voerden de amateurs verschillende tests uit op de radio’s van de agenten. Uiteindelijk merkten ze dat de interferentie een hoogtepunt bereikte als signalen door gebieden moesten gaan waar traditionele kerstverlichting werd gebruikt om de parken en tuinen van Kolkata tijdens de feestdagen te versieren. Met de hulp van fysicus Pasupati Mandal, VU3ODQ, een clublid, bepaalden de amateurs dat de interferentie kwam van de lichtsnoeren met LED’s die in China worden vervaardigd, en die goedkopere componenten gebruiken. Volgens Dipak Chakraborty, VU3OKT, zonden de LED’s, als ze werden gebruikt, een signaal uit op een frequentie die heel dicht bij de frequentie lag die de politieradio’s gebruikten.

De amateurs adviseerden om de Chinese LED’s te vervangen door exemplaren die in India zijn vervaardigd, die verschillende componenten hebben die niet hetzelfde probleem leken te veroorzaken. Volgens Ambarish Nag Biswas, VU2JFA, leek dat het probleem op tijd voor de festivals te hebben opgelost.

Overigens is Chinese kerstverlichting in deze tijd vaker een bron van storing in onze hobby. Let op de signaalniveau’s van je ontvanger nadat je buren de tuin weer hebben volgehangen met goedkope Chinese meuk. Je zal niet de eerste zijn die een halve winter niets meer kan doen aan de hobby vanwege hoge stoorniveau’s als gevolg van goedkope kerstverlichting. Heb je eindelijk geen last meer van de zonnepanelen, krijg je dit…