Baanproblemen voor amateur maanlander

Niet zeuren. Ook een satelliet.OMOTENASHI, ontwikkeld door de JAXA Ham Radio Club in Japan, beloofde amateurradio naar het maanoppervlak te brengen toen deze op 16 november werd gelanceerd vanuit het Kennedy Space Center in de VS. Nu is de kans om een amateurbaken in de 70cm-band vanaf een maan-QTH uit te zenden twijfelachtig geworden.

De CubeSat was een secundaire lading aan boord van NASA’s Artemis 1-missie naar de maan. In een Engelse vertaling uit het Japans meldt de website van de amateurradioclub JAXA, het Japanse Aerospace Exploration Agency, dat fouten in de baan van de satelliet hebben geleid tot een onstabiel radiosignaal voor zijn communicatie. De website meldt ook dat de zonnecellen van de zon af gericht zijn, waardoor het problematisch wordt om de batterijen van OMOTENASHI op te laden.

De organisatoren hebben de kans op een maanlanding gemist en zijn zich aan het beraden op de volgende stappen. De website meldt dat gegevens van OMOTENASHI zullen worden geanalyseerd om een mogelijke oorzaak van wat er is gebeurd te achterhalen. Het rapport zei dat het team geloofde dat de rotatie-as stabiel is en dat het ruimtevaartuig zonlicht krijgt wanneer de richting van de zon verandert. Ze verwachten dat dat in maart zal gebeuren.