Zwitserland nadert einde FM tijdperk

DABZwitserland bereidt zich voor op de stopzetting van zijn FM-radiodiensten nu Zwitserse luisteraars zich voegen bij luisteraars in Noorwegen en het VK die nu afstemmen op DAB+.

De omschakeling in Zwitserland van FM/analoge naar DAB+/digitale radio was het onderwerp van discussie tijdens de recente WorldDAB-top, een forum voor de digitale radio-industrie dat begin november in Londen werd gehouden. De Noorse P4-radio nam meer dan vijf jaar geleden de leiding in dat land en omarmde de nieuwe techniek van meerdere kanalen op één zender, een goedkopere manier om zenderprogrammering in de ether te houden.

De omschakeling in Zwitserland komt op het moment dat de uitzendlicenties voor de radiostations van het land eind 2024 aflopen. Omroepen zien de overstap als een manier om geld te besparen en tegelijkertijd het bereik en de verscheidenheid van de programma-inhoud te vergroten. Er is geen simulcasting op FM en digitaal (parallel uitzenden via beide modes).

In een rapport in het tijdschrift Radio World zei de Zwitserse omroepmedewerker Nicola Bomio dat hij bang was dat de verandering de stations luisteraars zou kosten. Anderen zeiden dat ze zich afvroegen of luisteraars die aan de grens met Frankrijk wonen, gewoon zouden afstemmen op de FM-zenders daar. Die vrees is niet geheel onterecht: enige weken na het uitschakelen van de FM-zenders in Noorwegen was de nationale radiozender NRK 46% van haar luisteraars kwijt.