Niets beter dan een zelfgemaakte QSL-kaart

KD9WCGOok al week gemaakt door al die zoete kerstfilms? Hier nog zo’n feel-good story: “Op een late novemberdag vinden we Chris Billings, WA7RAR, in een plaatselijk park in de buurt van zijn huis in Oregon…

 

Het was Thanksgiving Day en in een passende stemming voor de Amerikaanse feestdag was Chris dankbaar dat hij een open 10 meterband aantrof. Hij besloot CQ te roepen op dat kleine deel van de band waar operators van de Technician-klasse legaal SSB op HF mogen gebruiken, in de hoop nieuwkomers een kans te geven om met hem te werken. Een jonge stem kwam uit de pile-up: het was Bennett Bachman, KD9WCG, 10 jaar oud. Chris hoorde dat dit een bijzonder gelukkig moment was voor de nieuwe amateur uit Wisconsin. Dit was pas zijn tweede QSO op 10 meter.

Chris stuurde Bennett een QSL-kaart met een briefje dat hij niet verwachtte dat Bennett zou reageren, vooral als hij zelf nog geen QSL-kaarten had.

Op 8 december was het Chris’ beurt om een gelukkig moment te beleven: er kwam iets van Bennett binnen – een handgemaakte QSL-kaart. Bennett’s vader, Dave KV9O, zei dat Bennett de kaart zelf ontworpen had, er één naar Chris had gestuurd en de andere naar zijn eerste 10m contact, Gordon West, WB6NOA. Dave zei dat het eerste contact ook een vreugdevol moment was, omdat Bennett voor zijn licentie had gestudeerd aan de hand van Gordons Technician-leerboek. Bennett probeert nu een hamradioclub op school te beginnen en studeert voor zijn licentie voor de General class, zodat hij minder afhankelijk is van 10m-bandopeningen.

Chris is echter blij dat Bennett hem vond in die opening op 10 meter op Thanksgiving Day. Hij plaatste een bericht op Facebook en bedankte Bennett publiekelijk voor de handgemaakte kaart, en voegde eraan toe [citaat] Ik vind het heerlijk om kaarten in mijn brievenbus te vinden en dit is zeker een van de speciale! [einde citaat]”

Wat dat betreft lijdt het radio-amateurisme ook aan een “kaart-kloof”. Alles moet snel en het persoonlijke is er wel af (b.v. FT8) met elektronische QSL-diensten als LotW en eQSL. Zelf ben ik nog steeds blij met een papieren QSL-kaart met een persoonlijke tekst van de operator erop. Maar steeds minder amateurs zijn lid van een club en dus via de door clubs aangeboden QSL-service niet meer te bereiken. Soms kan je via OQSL een kaart “bestellen” voor prijzen van $2 tot soms $10, waarbij ik dan wel eens denk dat sommigen hun hobby als een verdienmodel beschouwen in plaats van dat een hobby geld mag kosten. Natuurlijk snap ik dat als je een DX-peditie naar een zeldzame locatie hebt gedaan en 20.000+ verbindingen hebt gemaakt, de kosten van kaarten op kunnen lopen, maar die staan dan nog steeds in geen verhouding tot de kosten van een dx-peditie naar een moeilijk bereikbare locatie.

Afijn, de boodschap moge duidelijk zijn: deze OM (letterlijk) zou het verlies van de ouderwetse QSL-kaart ten faveure van digitale logboeken zoals LotW betreuren. Een QSL-kaart hoort gewoon bij de hobby.