Ook Duitse voorwaarden op de schop

csm_BnetzA-Schild-1075x650_b217ee95d6Dr. Volker Wissing, federaal minister van Digitale Zaken en Transport, heeft op 22 juni om 17.00 uur de nieuwe amateurradioverordening ondertekend.

 

Tijdens de opening van HAM RADIO werd als begroeting een korte video van de ondertekening getoond. De verordening zal daarom over één jaar in werking treden – op 21 juni 2024. De voorzitter Christian Entsfellner, DL3MBG, was verheugd dat een groot deel van de eisen van de Round Table Amateur Radio (RTA) werden overgenomen. Hier zijn de hoogtepunten van de nieuwe verordening in het kort:

  • Er wordt een drieledig klassesysteem voor amateurradio geïntroduceerd, waaronder de nieuwe instapklasse N. Behalve het gebruik van 2 m en 70 cm mogen machtiginghouders van de klasse N ook op de 10 m band werken.
  • Bediening op afstand wordt toegestaan, het toevoegen van /R aan de roepnaam van het remote station is optioneel.
  • Voor praktijktrainingen van toekomstige amateurs is in de toekomst geen aparte roepnaam meer nodig: de instructeur geeft aan met trainen bezig te zijn door toevoeging van /T (trainee) aan zijn roepnaam. Bestaande trainingsroepnamen blijven in eerste instantie geldig tot 31 december 2028.
  • Op 50 MHz mag nu 750 W gebruikt worden.
  • De 23 cm band blijft volledig behouden.
  • Hamnet-stations mogen straks werken met 1000 W EIRP. Onder bepaalde voorwaarden mogen automatisch werkende stations maximaal 50 W gebruiken.

Wat training betreft, geeft DARC-AJW-spreker Matthias Jung, DL9MJ, nog een paar tips. De eerste test volgens de nieuwe voorwaarden zou dus kunnen plaatsvinden op HAM RADIO 2024. Tot die tijd kan het oude examen worden afgelegd. Dit geeft planningszekerheid voor radioamateurcursussen.

In de aanloop naar de komende wijzigingen moet het huidige concept van de nieuwe examenvragen weer iets worden aangepast en door de BnetzA (het Duitse RDI/AT) goedgekeurd worden. Daarna staat publicatie niets meer in de weg en worden de nieuwe voorwaarden van kracht.