Verzoek aan FCC tot gebruik HF voor commerciële diensten

FCCDe ad-hocgroep “Shortwave Modernization Coalition” heeft een verzoekschrift ingediend bij de Federal Communications Commission (FCC) om datacommunicatie toe te staan op meerdere banden binnen het HF 2 – 25 MHz-bereik met maximaal 20 kW, inclusief in banden die direct grenzen aan het spectrum dat is toegewezen aan de radio amateurs.

Deze groep lijkt belangen in snelle aandelenhandel te vertegenwoordigen. De FCC heeft het RM-11953 toegewezen. Reacties moeten uiterlijk op 31 juli 2023 worden ingediend en reacties moeten vóór 15 augustus worden beantwoord. Hoewel de indieners de amateurbanden uitsluiten (nog wel), worden krachtige operaties op direct aangrenzende banden voorgesteld.

Vijf jaar geleden schreven wij op deze site al een artikel over het plotseling opdoemen van HF antennes, waarna bij onderzoek bleek dat dit waarschijnlijk testen waren voor wat nu bewaarheid lijkt te gaan worden. Of, en hoeveel storing we van dit soort signalen gaan krijgen, moeten we afwachten. Maar als dit gemeengoed gaat worden en de HF geëxploiteerd gaat worden voor snelle data communicatie, zal het er niet beter op worden – laat staan dat men straks wél het oog laat vallen op die “rustige” amateurbanden, als de spectrumhonger voor dit soort toepassingen toe gaat nemen.