Antenneprobleem van Voyager 2 opgelost

voyagerreverseEen afwijking van twee graden stonden tussen NASA’s Voyager 2-ruimtevaartuig en zijn vermogen om met de aarde te communiceren vanwege een foutief commando in juli dat de kritieke oriëntatie van zijn antenne veranderde – maar nu is dat opgelost, vanaf een afstand van meer dan 19 miljard kilometer.

Het was een gok – zo groot als het traject van 19 miljard kilometer – maar NASA’s Deep Space Network stuurde een commando met zijn krachtigste zender in Canberra, Australië, in een poging de verschuiving van 2 graden van de antenne te corrigeren waardoor vorige maand de ruimtesonde het contact met de aarde had verloren.

Hun poging slaagde.

Het ruimteagentschap waagde op woensdag 2 augustus een letterlijke sprong in het duister, maar geloofde dat het essentieel was om de communicatie met de sonde, die 46 jaar geleden in de interstellaire ruimte werd gelanceerd, te herstellen. Het commando legde de afstand af en deed er meer dan 18 uur over om zijn boodschap over te brengen. In nog eens 18 en een half uur daarna vierde NASA zijn succes.

NASA vergeleek de uitzending met een “interstellaire schreeuw” – een die werkte. Het bureau zei later in een update dat Voyager 2 weer normaal werkte en wetenschappelijke en telemetrische gegevens zoals voorheen verzond. Hij zal naar verwachting het beoogde traject blijven volgen.