Engelse amateurs stemmen af op meteoor baken

Jawel, meteorenHoewel de kijkdagen voor de Perseïden (PERCY-IDD) meteorenregen voorbij zijn, gaat de show van vallende sterren nog een tijdje door, in ieder geval tot 24 augustus. In Engeland houdt een meteoorbaken in het Sherwood Observatory van de Mansfield and Sutton Astronomical Society zijn oog op de lucht gericht.

Amateurs in het Verenigd Koninkrijk hebben het UK Meteor Beacon Project, GB3MBA, opgericht om de enorme activiteit in de lucht boven je hoofd beter te kunnen bekijken. De CW-signalen van het baken leggen gegevens vast over meteorieten terwijl ze door een 400 km breed stuk lucht boven Engeland en Wales trekken.

Het vrijwilligersproject werd gefinancierd door de Radio Society of Great Britain (de Engelse variant van de VERON -red) met de steun van de British Astronomical Association. Met behulp van circulaire polarisatie richt het baken zich op het deel van de atmosfeer op een hoogte van zo’n 80 tot 100 km waar de meteoren verbranden en ionisatie genereren.

De meteoorecho’s kunnen worden gehoord door elke radio-ontvanger die 50,408 MHz kan ontvangen, op voorwaarde dat de antenne meteoorecho’s kan ontvangen. Software defined radio’s hebben de voorkeur. De organisatoren van dit project hopen het educatieve potentieel ervan te realiseren door de distributie van geschikte radio-ontvangers door het hele land te ondersteunen, en scholen aan te moedigen STEM-gerelateerde programma’s rond de meteoren te organiseren. Uiteindelijk heeft het project de potentie om meteoren overal ter wereld te kunnen volgen.