Anytone AT-D878UV PLUS onder vuur

Anytone AT-D878UV PLUSDe Engelse RDI, OFCOM, meldt dat de ban op de import en het op de markt brengen van de Anytone AT-D878UV PLUS radio gehandhaafd blijft.

 

Het importeren en op de markt aanbieden van een nieuw amateurradioapparaat gebaseerd op het Anytone AT-D878UV PLUS-apparaat en uitgerust met een firmwareversie > 3.0 is mogelijk, op voorwaarde dat onder meer:

  • het nieuwe apparaat kan worden onderscheiden van het oude (nieuwe identificatie);
  • het nieuwe apparaat voldoet aan de technische eisen voor amateurradioapparatuur;
  • de fabrikant beschikt over volledige technische documentatie die de conformiteit van het nieuwe apparaat met de technische eisen voor amateurradioapparatuur aantoont
  • de gebruiker wordt geïnformeerd dat het een amateurradioapparaat is dat alleen mag worden gebruikt op frequenties die bedoeld zijn voor amateurradio.

OFCOM tolereert dat reeds verkochte Anytone AT-D878UV PLUS-apparaten mogen worden gebruikt, op voorwaarde dat hun software is bijgewerkt naar versie 3, dat ze uitsluitend op amateurradiofrequenties worden gebruikt en geen interferentie veroorzaken.

Deze informatie geldt ook voor de volgende modellen: AT-D878UVll PLUS, AT-D878UV, AT-D878UVll, AT-878UVlll en ATD9.

In de praktijk betekent dit:

  • De aanschaf van een Anytone-apparaat van de AT-D878UV Plus /Plus II etc. wordt afgeraden, ook al zijn dergelijke apparaten in het buitenland nog verkrijgbaar.
  • Alle bestaande apparaten moeten worden geüpdatet met de nieuwe firmwareversie 3. Deze is te vinden op verschillende dealerwebsites.
  • Een vervolgapparaat met een nieuwe typeaanduiding (waarschijnlijk AT-D890UV) komt binnenkort (waarschijnlijk januari 2024) op de markt.

Ook de Zwitserse amateurvereniging heeft deze waarschuwing op haar website geplaatst.