Ofcom voert veranderingen door aan amateurregels

ofcom logoHet Engelse RDI, Ofcom, heeft een groot aantal veranderingen aangekondigd aan zowat alles wat met amateurradio te maken heeft. En dat zijn er nogal wat.

Een kleine opsomming van de voorgestelde wijzigingen:

Roepnamen en suffixen

  • Het gebruik van Regional Secondary Locators (RSL’s) wordt optioneel, waardoor de verplichte vereisten voor RSL’s uit de licentie worden geschrapt. Als men er een wilt blijven gebruiken, dan mag dat, en het blijft een geldig roepnaamformaat. Voor licentiehouders die een roepnaam in ‘2’-formaat gebruiken, blijft het verplicht om een RSL in te voegen. (Er is straks dus niet meer te zien of een station uit Wales, Noord-Ierland, Schotland of de kanaal-eilanden komt. Ik vind dat wel jammer, want het zijn nu aparte DXCC’s -red)
  • Als men een Foundation- of Full-licentiehouder is, is het straks mogelijk de RSL ‘E’ in de roepnaam gebruiken als men in Engeland actief is.
  • Straks hoeft niet langer een NoV op de licentie aangevraagd te worden als men een ‘speciale’ RSL wil gebruiken, indien aangewezen door Ofcom.
  • De licentie wordt zo aangepast dat licentiehouders elke suffix mogen gebruiken, zolang het station identificeerbaar blijft. Het is belangrijk op te merken dat suffixen onder de regelgeving voor draadloze telegrafie (inhoud van transmissies) vallen.
  • Nieuwe aanvragers mogen slechts één persoonlijke licentie hebben (exclusief eventuele Club-licenties)

Vermogensniveaus en gebruik in de lucht

  • Foundation-licentiehouders zullen mogen zenden met 25 Watt PEP en Intermediate-licentiehouders met 100 Watt PEP, in banden waar de Full licentie momenteel werken met 400 Watt PEP toestaat. Houders van een Full licentie zullen mogen zenden met 1000 Watt PEP in banden waar amateurradio een primaire toewijzing heeft.
  • Alle vergunninghouders zullen in de lucht (vliegtuigen, ballonnen) mogen uitzenden in primaire amateurradiobanden. Er is een maximale vermogenslimiet van 500 mW EIRP.

Meer flexibiliteit binnen de licentie mogelijk maken

  • Veel Notices of Variation (NoV, te vergelijken met onze voormalige ATOF -red) zullen worden opgenomen in de licentievoorwaarden, zodat voor sommige activiteiten waarvoor momenteel een NoV vereist is, geen NoV nodig zal zijn. Dit omvat de inzet van enkele bakens, repeaters en gateways, zoals hieronder beschreven.
  • Als licentiehouder mag men personen zonder vergunning toestaan de radioapparatuur van de amateur onder direct toezicht te gebruiken. De amateur blijft er verantwoordelijk voor dat aan de licentievoorwaarden van de amateur voldaan wordt.
  • De regels voor bediening op afstand en zonder toezicht worden bijgewerkt. Daarnaast zullen Foundation- en Intermediate-licentiehouders internet mogen gebruiken voor bediening op afstand.
  • Voor de meeste repeaters, bakens en gateways is niet langer een NoV.1 nodig. Licentiehouders zullen een interferentiebeoordeling moeten uitvoeren om te bewijzen dat zij het risico op interferentie voor andere gebruikers hebben geminimaliseerd. Voor vermogens boven 5W moet een roepnaam worden verkregen bij de RSGB.
  • Er wordt een nieuwe Data Station-werkmodus geïntroduceerd. Dit is bedoeld om de autorisatie van een grote verscheidenheid aan andere datasystemen mogelijk te maken, voornamelijk machine-to-machine-communicatie. Deze bepaling maakt de volgende soorten activiteiten onder de vergunning mogelijk; APRS, UIView/Packet, data/trunklinks en HF mesh-netwerken.
  • Als Foundation-licentiehouder mag men eigen apparatuur bouwen en toegang krijgen tot de 2,4 GHz- en 5 GHz-band. In deze banden is er een maximaal zendvermogen van 2 Watt.
  • Verschillende voorwaarden worden afgestemd op andere licenties die Ofcom uitgeeft, waardoor veel van de voorwaarden worden vereenvoudigd, onnodige complexiteit wordt weggenomen en ze duidelijker worden. Ook worden een aantal bepalingen uit de licentie verwijderd die niet vereist zijn voor spectrumbeheerdoeleinden.

Kortom: grotere vermogens en veel vrijheid voor digitale toepassingen zoals APRS, maar onduidelijkheid over de locatie van een station. Het strikt handhaven door RDI op APRS stations heeft het netwerk zo goed als kapot gemaakt in Nederland. Ja, er zijn nog wel internet gateways, maar zo is APRS nooit bedoeld. Maar €249 voor een aanvraag betalen en daarna €95 per jaar om andermans signalen door te geven is voor veel amateurs wat teveel van het goede. Misschien kan RDI in Nederland ook eens nadenken over de versoepeling voor digitale toepassingen. Maar ja, dat verdienmodel hè…