WRC-23 resultaten

WRC2023Na vier hectische weken van Wereld Radio Conferentie en een voorafgaande week van Radio Vergaderingen, eindigde WRC-23 op vrijdag 15 december waar amateurradio het over het algemeen erg goed deed, ondanks de enorme druk over het hele radiospectrum van LF- tot Terahertz.

Dit is een eerbetoon aan de inspanningen van het IARU-team, dat soms van 8.00 uur ’s ochtends tot zelfs na 2.00 uur ’s nachts en in het weekend moest werken.

Bovenaan de prioriteitenlijst voor radioamateurs stond agendapunt 9.1b over het naast elkaar bestaan van de secundaire amateur- en amateursatelliettoewijzing en de primaire radionavigatiesatellietdienst in de 1240-1300 MHz band. In de aanloop naar de WRC werd hier vier jaar hard aan gewerkt en dit resulteerde in een aanbeveling die werd goedgekeurd op de Radioassemblee, waarna de WRC23 ermee instemde de aanbeveling te vermelden in een nieuwe voetnoot voor de toewijzing. Zowel de aanbeveling als de voetnoot zijn een uitstekend resultaat voor de amateurdiensten.

Een aantal andere items waren relevant voor de amateurdienst en hadden prioriteit gekregen:

  • AI1.12: 40-50MHz radarsondes. Deze zijn nu grotendeels beperkt tot het poolgebied.
  • AI1.14: 231,5 GHz hertoewijzingen voor aardedetectie. Gelukkig blijft onze secundaire toewijzing van 241-248 GHz ongewijzigd en blijft de primaire toewijzing van 248-250 GHz onaangetast.
  • AI9.1a: Het punt over ruimteweersensoren was een punt van grote belangstelling. Er werd overeenstemming bereikt over een duidelijke definitie voor dergelijke sensoren, met frequentiebescherming als agendapunt voor de WRC-27.
  • AI1.2: Meer breedband in de 3,3 GHz en 10 GHz (in Regio 2). Een moeilijke uitdaging op dit gebied aangezien amateurdiensten secundair zijn – met veel (voornamelijk Zuid-Amerikaanse) landen die mobiele breedband toewijzen bij wijze van voetnoot. In plaats van een regiobrede aanwijzing voor IMT op 10,0 – 10,5 GHz in regio 2 is er een voetnoot die beperkt is tot een dozijn landen.

Elke WRC stemt in met een agenda voor de volgende conferentie onder agendapunt 10. Deze AI had een ongekend aantal voorstellen voor zowel WRC-27 als voorlopige voorstellen voor WRC-31. Na de relatief snelle overeenstemming die werd bereikt over AI9.1b, schakelde het IARU-team het grootste deel van zijn inspanningen over op deze toekomstige voorstellen om de impact op amateurgroepen te beperken, aangezien een groot aantal amateurbanden in overweging werd genomen.

Het eindresultaat is dat het IARU-team effectief heeft gewerkt om de amateurbanden te minimaliseren voor wat betreft toekomstige onderzoeken. Dit is opnieuw een geweldig resultaat voor amateurradio.

Bij de afsluiting van WRC23 is de IARU zeer tevreden met het algehele resultaat. Het IARU-team is al begonnen met het bespreken en overwegen hoe het zich kan inzetten voor de volgende cyclus in de aanloop naar de WRC27. IARU WRC-coördinator en vicevoorzitter Ole Garpestad LA2RR sprak zijn tevredenheid uit over de resultaten en complimenteerde de buitengewone inspanning van het toegewijde team van IARU-vrijwilligers die lange uren hebben gewerkt om de resultaten te bereiken waar alle amateurs van zullen profiteren.