Commerciële landelijke en regionale DAB+-netten geveild in Tjechië

DABDe Tsjechische telecomregulator ČTÚ heeft twee landelijke en 27 regionale DAB+-netwerken voor commerciële radio geveild. In totaal deden acht kandidaten mee aan de veiling die 3,2 miljoen euro opleverde.

Tsjechië kent al sinds 2015 radio via DAB+. Maar waar de publieke radio Český rozhlas inmiddels al in 95% van het land digitaal via de ether kan worden beluisterd, is het aanbod van commerciële stations nog mager en bij lange na niet landelijk dekkend. Dit komt doordat er door zenderexploitanten als Teleko, RTI en Joe Media (eigenaar van Heyradio) nog altijd getest wordt op tijdelijke vergunningen.

Door de veiling van commerciële DAB+-netwerken komt hier eindelijk verandering in en kunnen ook commerciële stations officieel digitaal via de ether gaan uitzenden. De netwerken zijn geveild aan zenderexploitanten, die capaciteit op deze netwerken kunnen verhuren aan radiostations. Het model is daarbij vergelijkbaar met MTVNL in Nederland.

Vooraf hadden zich negen partijen aangemeld voor de veiling, maar Infinity Telecom trok zich kort voordat de veiling daadwerkelijk begon terug. De overige partijen wisten allemaal één of meerdere netwerken te bemachtigen.

Om ervoor te zorgen dat partijen al daadwerkelijk wat met de verworven frequenties gaan doen en om DAB+ te bevorderen, zijn er bij de veiling wel ingebruiknameverplichtingen opgelegd. Zo geldt voor de twee landelijke netwerken dat binnen anderhalf jaar minstens 50% van de snelwegen en 50% van de bevolking dekking moeten hebben. Een jaar later moet dit al gegroeid zijn naar 80%. Voor de regionale netten geldt dat ze binnen twee jaar 40% moeten dekken. Na vier jaar moet dit gegroeid zijn naar 70%.