Nieuwste satellieten maken experimenteel SMS-en via de ruimte mogelijk

Ja ja, ik weet het. Dit is ook een satelliet.Er zijn nieuwe Starlink-satellieten gelanceerd ter voorbereiding op de start van experimenteel sms’en via de ruimte.

SpaceX heeft aangekondigd dat de recente lancering en inzet van zes Starlink-satellieten naar verwachting dit jaar op experimentele basis sms’en vanuit de ruimte voor mobiele telefoons mogelijk zal maken in samenwerking met mobiele operators. SpaceX werkt samen met T-Mobile USA om de eerste tests uit te voeren en heeft ook overeenkomsten met providers in Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Japan, Canada en Chili.

Het bedrijf hoopt dat de satellieten zullen helpen dode zones voor mobiele telefonie te elimineren, waardoor gebruikers sms-berichten kunnen verzenden, zelfs als ze zich in regio’s buiten het T-Mobile-netwerk bevinden. Het Starlink-model verschilt van de dienst die wordt geleverd aan de iPhones van Apple, die gebruik maken van een Emergency SOS via satelliet en gebruik maken van Globalstar-satellieten om een verbinding tot stand te brengen tussen de iPhones en grondstations.

Deze zes nieuwe satellieten hebben een grotere optische reflectiviteit dan andere Starlink-breedbandsatellieten. Tijdens de webcast van de lancering op 2 januari zei SpaceX dat ze van plan zijn astronomen te raadplegen om te bepalen welke impact deze nieuwe direct-to-cell-satellieten zullen hebben op observatoria, zodat SpaceX de nodige orbitale aanpassingen kan maken.

tarlink heeft de Amerikaanse Federal Communications Commission laten weten dat het haar uiteindelijke plan is om de komende zes maanden 840 van dergelijke satellieten in te zetten voor direct-to-cell-communicatie. Spraak- en datadiensten staan pas ergens in 2025 in de planning en Starlink moet eerst wettelijke toestemming krijgen voor commercieel gebruik.