de PI4RAZ website


Home arrow Laatste nieuws arrow Nieuws archief arrow Max Headroom incident na 30 jaar nog steeds een mysterie


Nov 18, 2018 at 12:25 AM
Home
Laatste nieuws
Agenda
Over PI4RAZ
Technische artikelen
FAQs
News Feeds
Advanced Search
PI4RAZ Forum
PI4RAZ Logbook
Foto album
Ham Info
QSL kaartenbak
DX-cluster
JOTA cluster
Live Stream
MUF map
Tropo voorspelling
Agentschap Telecom
VERON
VRZA
Zoetermeer Award
Overig
Administrator
Blog
Contact Us
Links
Laatste Forum Topics
Login Form
Welcome, Guest. Please login or register.
18 November 2018, 01:25:06
Username: Password:
Login with username, password and session length

Forgot your password?
Banner
   Zonne  Rontgenstraling:     X-ray Status    Zonne Geomagnetisme:     Solar Geomagnetic Status
Max Headroom incident na 30 jaar nog steeds een mysterie Print E-mail
Geschreven door Administrator   
Nov 24, 2017 at 02:14 PM

250px-MaxheadroomMpegManHet station WTTW Chicago television heeft een kleurrijke historie. Maar slechts een paar momenten uit deze historie zijn zo kleurrijk - of bizar - als het incident dat het station overkwam in 1987.

 

 

Het was 22 november 1987 — een zondagavond — en de “Doctor Who” fans hadden zich voor de TV genesteld om een herhaling te gaan bekijken van de aflevering “Horror at Fang Rock”. Plotseling werden de beelden van Doctor Who vervangen door Max Headroom — niet de Max Headroom stripfiguur uit de 80-er jaren, maar een man met een masker die een betoog af begon te steken met vervormd geluid.

Het signaal van WTTW was gekaapt.

“Hoe verder het ging, hoe gekker het werd,” zo herinnert “Doctor Who” fan Gary Zielinski zich het incident nog. Inderdaad, tegen het eind van het 90 seconden durende signaal toonde de kaper zijn blote achterwerk en kreeg klappen met een vliegenmepper van een medeplichtige.

De medewerkers in de regiekamer van WTTW waren in alle staten. “Ineens hadden we geen ‘Doctor Who’ meer op de zender, maar dat Max Headroom masker,” weet WTTW regisseur Paul Rizzo nog. “En naarmate de inhoud van de uitzending steeds krankzinniger werd nam bij ons de stress toe vanwege het onvermogen om er iets aan te kunnen doen,” zegt hij. Na 90 seconden verdween het piratensignaal uit zichzelf en kwam “Doctor Who” weer terug.

De volgende morgen probeerden technici van WTTW te achterhalen wat er nou precies was gebeurd, en hoe. WTTW zendertechnicus Al Skierkewicz zegt dat de boosdoener iemand moet zijn geweest met een behoorlijke technische kennis. “Het moet een studio technicus, een satelliet technicus of een radio amateur geweest zijn,” zegt hij. “En om dit te kunnen doen, waarschijnlijk een combinatie van tenminste twee van deze kwaliteiten.”

Dezelfde avond was ook al het televisiesignaal van WGN gekaapt tijdens de nieuwsuitzending van 21:00. Maar na 30 second en was het nieuws weer terug. WGN had de inbraak kunnen omzeilen. Het lijkt erop dat de video piraten toen op tijd overschakeld zijn naar WTTW om “Doctor Who" te kapen.

Het Amerikaanse AT, de Federal Communications Commission, heeft het incident onderzocht maar nooit kunnen achterhalen wie er achter het nu legendarische incident zat.

 

 


Meningen van lezers

Mening van pa3kl op 2017-11-25 19:45:08
Doet ook denken aan de jaren 60 in Den Haag, waar de kabel TV bij het sluiten van de NTS zenders werden gekaapt voor de uitzending van hard porno. Gewoon door in te stralen op de antennes, als het signaal uit Bussum verdween. Als jongetje toen heb ik daar veel van geleerd, de liefde voor het radio-amateurisme zal toen wel zijn ontstaan...
Je moet je aanmelden of registreren om je mening te kunnen geven.

Laatst Gewijzigd ( Dec 30, 2017 at 10:28 PM )
Who's Online
Er zijn 318 gasten online
Praatpaal


U moet zich eerst aanmelden voor u berichten kunt plaatsen!
Maak hier een account aan!
Polls
FT8:
  

Call mutaties sinds vorige week

Newsflash

JammingNou we het toch over GPS hebben: De Nederlandse marine heeft te maken met jamming en spoofing van telecommunicatie en met gps-verstoring, zo heeft minister Bijleveld van Defensie op Kamervragen over cyberoorlog op zee laten weten.

 

 

Geef je mening (0 meningen)
Lees meer... 

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de