de PI4RAZ website


Home arrow Laatste nieuws arrow Nieuws archief arrow Zonnepanelen in Den Haag blijken stoorzender


Jul 24, 2019 at 12:07 AM
Home
Laatste nieuws
Agenda
Over PI4RAZ
Technische artikelen
FAQs
News Feeds
Advanced Search
PI4RAZ Forum
PI4RAZ Logbook
Foto album
Ham Info
QSL kaartenbak
DX-cluster
JOTA cluster
Live Stream
MUF map
Tropo voorspelling
Agentschap Telecom
VERON
VRZA
Zoetermeer Award
Overig
Administrator
Blog
Contact Us
Links
Laatste Forum Topics
Login Form
Welcome, Guest. Please login or register.
24 July 2019, 00:07:02
Username: Password:
Login with username, password and session length

Forgot your password?
Banner
   Zonne  Rontgenstraling:     X-ray Status    Zonne Geomagnetisme:     Solar Geomagnetic Status
Zonnepanelen in Den Haag blijken stoorzender Print E-mail
Geschreven door Administrator   
May 29, 2019 at 03:01 PM

zonnepaneelZonnepanelen blijken een geduchte stoorzender voor het politienetwerk C2000. Vanwege die storing zijn op last van het Agentschap Telecom 252 zonnepanelen op het dak van het Haagse congrescentrum World Forum voor drie weken afgesloten.

 

 

In het congrescentrum wordt begin juni de driedaagse ondernemerstop GES 2019 gehouden, met op de sprekerslijst mensen als presidentsdochter en -adviseur Ivanka Trump, premier Rutte, minister Sigrid Kaag, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en prins Constantijn. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima verzorgen de opening. GES staat voor Global Entrepreneurship Summit

Vanwege al die hoogwaardigheidsbekleders moet de conferentie goed beveiligd zijn. Daartoe werd op het dak van het naburige Novotel speciaal voor deze gelegenheid een C2000-zender geïnstalleerd. Maar de zonnepanelen op het dak van het congresgebouw World Forum stoorden die zender. Daarop kreeg de exploitant van de zonnepanelen, een coöperatie van 48 bewoners uit de buurt, opdracht om de panelen tijdelijk uit te schakelen.

De conferentie is van 3 tot 5 juni, maar de panelen moeten uit van 22 mei tot 12 juni. ‘Om technische redenen’, zegt het Agentschap Telecom. Volgens het Agentschap zijn zonnepanelen vaker stoorzender. Niet alleen C2000 heeft er last van, maar ook tv’s, portofoons, apparatuur van radio-amateurs en elektronische deuropeners. 

Het Agentschap zegt dat niet de panelen zelf de problemen veroorzaken, maar de randapparatuur: omvormers en optimizers. ‘We zien dat omvormers uit het Verre Oosten niet altijd voldoen aan de eisen die in Europa gelden’, zegt een woordvoerder. Ook kabels zijn soms ‘van een lousy kwaliteit’ met storingen als gevolg. Elektronische signalen uit de apparatuur ontsnappen naar de ether en veroorzaken daar ruis. ‘We hebben dit jaar al twintig meldingen gehad van storingen door omvormers en optimizers van zonnepanelen.’ Hoe vaak dat leidde tot ingrijpen, kon de woordvoerder niet zeggen.

Installatie

Brancheorganisatie HollandSolar kent de problemen met de verstoringen, maar zegt dat de oorzaak een heel andere is. Niet ondeugdelijk materiaal, maar onvoldoende kennis bij de installateurs. ‘Bij panelen die op daken worden geplaatst, legt de installateur de kabels vaak in een lus rondom de panelen neer. En dan is het foute boel. Die lus gaat functioneren als een antenne. Niet alleen dat: het is ook gevaarlijk bij blikseminslag. Je kunt dan een enorme stroomstoot krijgen door die lusvorm.’ Het staat in de regels voor installatie, maar ontsnapt te vaak aan de aandacht van de installateurs.

Voorzitter Ruurd Abma van de gedupeerde zonnecoöperatie Zon op World Forum snapt niet dat de panelen drie weken uit moeten als er maar drie dagen wordt geconfereerd. De schade is aanzienlijk. Op basis van de ervaringen van vorig jaar schat hij dat het afsluiten de 48 leden van zijn coöperatie maximaal 700 euro inkomsten kan schelen. ‘Dat is 14 procent van de jaaropbrengst van vorig jaar.’ Wie die schade zou moeten betalen, is hem niet duidelijk. (Nou, die installateur die de boel verkeerd heeft geïnstalleerd bijvoorbeeld? Want als die panelen weer "aan" gaan, zitten wij amateurs weer met de storing, niet Trump... -red)

Met dank aan Rob PE9PE voor deze link.

 


Meningen van lezers
Je moet je aanmelden of registreren om je mening te kunnen geven.

Laatst Gewijzigd ( Jul 01, 2019 at 09:30 AM )
Who's Online
Er zijn 115 gasten online
Praatpaal


U moet zich eerst aanmelden voor u berichten kunt plaatsen!
Maak hier een account aan!

Call mutaties sinds vorige week

Newsflash

Mini-MMDVM-Hotspot-Expansion-Board-Spot-Radio-Station-Wifi-Digital-Voice-Modem-with-Case-for-P25.jpg_640x640Geen idee eigenlijk hoe groot het probleem in Nederland is, maar de Ierse radio amateur vereniging IRTS zegt dat de frequenties die door sommige amateurs voor personal hotspots gebruikt worden, een probleem beginnen te worden en dat het daarom nodig is om specifieke frequenties toe te wijzen voor het gebruik van die dingen.

 

 

Geef je mening (0 meningen)
Lees meer... 

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de