PI4RAZ Forum
24 July 2019, 00:07:42 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Nieuwe sectie: Projecten, met als eerste board de Bitx20!
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: De eerste bi-directionele versterker  (Read 7891 times)
PA3CNO
Senior
****
Posts: 368View Profile WWW Email
« on: 10 November 2007, 20:46:32 »

Tijd om alvast eens vooruit te kijken naar de eerste bi-directionele versterker. Deze komt tussen de BFO/Mixer print en het kristalfilter. De richting van de versterking is afhankelijk van de zend-ontvangstschakelaar. Kijken we eens naar het schema van deze module:


Het schema van de bi-directionele versterker. Klik hier voor de grote uitvoering: http://pi4raz.nl/images/stories/tech/bitx20/biamp1.jpg

In de stand TX staat er spanning op de bovenste helft van de schakeling met Q12. De versterking wordt bepaald door de verhouding tussen de collector- en de emitterweerstand, maar in dit geval moet je de wisselspannings impedantie nemen! Door condensator C61 van 0,1uF is dat voor wisselspanning 4,7 ohm. Aan de collectorkant wordt de wisselspanning kortgesloten na R61 door C63 en voor wisselspanning is de impedantie dan 220 ohm. De versterking is dan 220/4,7 is 46,8x. Voor gelijkstroom is de emitterweerstand 470 ohm (R59, R60 doet voor gelijkstroom niet mee) en de collectorweerstand 320 ohm (R61 en R62 in serie). De uitgangsimpedantie van de versterker is ongeveer gelijk aan de collectorweerstand omdat de collector van de transistor als een stroombron beschouwd mag worden. En uit de theorie weten we nog dat een ideale stroombron een oneindige impedantie heeft. Dus blijft de collectorweerstand over, parallel aan het basiscircuit maar die mogen we verwaarlozen. Voor wisselspanning is dat dus ca. 220 ohm en dat is de afsluitimpedantie die het kristalfilter graag wil zien.

In de stand RX is de onderste helft van de schakeling van spanning voorzien. Deze versterkertrap heeft een hogere versterking om de zwakke signalen uit het ontvangstcircuit voldoende op te peppen voor de BFO/mixer en LF eindtrap. Zoals in het schema te zien is, zijn de twee transistoren gelijkspanningsgekoppeld. Een deel van het uitgangssignaal van de emitter van Q17 wordt via R55 teruggekoppeld naar de ingang. De aldus teruggekoppelde spanning werkt de spanning die op de basis van Q11 aangeboden wordt tegen. Het gevolg daarvan is dat het knooppunt basis van Q11, R52, R55 en R51 als een virtueel aardpunt fungeert, net als bij een op-amp. De impedantie die het kristalfilter ziet is dientengevolge gelijk aan weerstand R51 en die is weer 220 ohm; de ideale afsluiting van het kristalfilter.

Bij het testen moeten we op de oscilloscoop straks in de stand zenden al een aardig signaal zien. Weliswaar dubbelzijband, maar een stuk sterker dan er tot nu toe uit kwam. Omdat de BFO/mixerprint dan pas met zijn definitieve impedantie wordt afgesloten, moet waarschijnlijk de draaggolfonderdrukking nog een keer nageregeld worden. Voordeel is dat dat dan uitstekend te zien is op de scoop.
Logged
PA3CNO
Senior
****
Posts: 368View Profile WWW Email
« Reply #1 on: 16 November 2007, 23:39:32 »

Dit is een van de makkelijkere modules om te bouwen. Het resultaat kan er als volgt uit zien:De ingang zit midden onder zodat die precies tegen de uitgang van mijn BFO print zit. De uitgang maakte ik rechts boven zodat ik daar op de kristalfilterprint kan aanhaken.
Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!