PMR netwerken

Systeembeschrijving

PMR als Echolink

 Net als enige jaren geleden op 27Mc packet radio een bloeiperiode doormaakte, wordt binnen de PMR gemeenschap inmiddels ook driftig ge-experimenteerd met ons reeds langer bekende technieken. Zo is het mogelijk om met PMR portofoons, gebruik makend van bepaalde kanalen en sub-audio (CTCSS) tonen, verbindingen te maken over grote afstanden. 

De techniek die daarvoor gebruikt wordt, heeft erg veel weg van onze Echolink techniek. De essentie is, dat er op gunstige plaatsen in een stad een PMR portofoon gekoppeld wordt met een computer welke weer verbinding heeft met het internet. Op deze manier ontstaan complete netwerken waarmee het mogelijk is om grote afstanden te overbruggen.

Systeembeschrijving

Je kunt ook zonder PMR meedoen aan deze netwerken: net als met Echolink is het mogelijk om een stukje software op je computer te installeren en op deze manier aan het netwerk deel te nemen. Overigens vraag ik me af of dit binnen de gebruiksvoorwaarden van PMR valt. maar voorlopig groeit dit netwerk snel.

Meer informatie en software vind je op www.freeradionetwork.nl