Onverwachte support tegen PLC

PLC

PLCOnverwachte support tegen PLC

De afkorting PLC staat voor Power Line Communication, in de US meestal BPL genoemd; Broadband over Power Lines. Ofwel: internet via het lichtnet. Radio-amateurs over de hele wereld ageren tegen deze techniek omdat het het spectrum op een ongelofelijke manier vervuilt. In een in juni door de NATO uitgebracht rapport wordt onverwacht steun betuigt in de strijd tegen PLC.

 

Hier in Nederland is het na wat mislukte experimenten rond Arnhem stil geworden rond het verschijnsel PLC. Maar in Amerika laait de strijd steeds hoger op: kijk maar eens op de website van onze zustervereniging de arrl . Daar worden vrijwel dagelijks discussies gevoerd over PLC, of BPL zoals het daar heet.

De reden dat het daar zoveel meer aandacht krijgt dan hier heeft verschillende oorzaken. Nederland is ongeveer het dichtst bekabelde land ter wereld en wij hebben de keuze uit verschillende mogelijkheden voor internettoegang: de kabel, telefoonlijnen of separate koperverbindingen die dedicated voor hoge snelheden gebruikt worden, tot zelfs glasvezel aan toe. In Amerika ligt dat wat anders. Er zijn dan ook grote commerciële belangen mee gemoeid.

Een tweede groot probleem is dat in Amerika de distributie van elektriciteit grotendeels bovengronds geschiedt. En aangezien die honderden meters tot kilometerslange draden perfect functioneren als longwire, is dat een doorn in het oog van de lokale radio-amateurs. Hier in Nederland liggen alle kabels ondergronds en begint het probleem pas in de woningen, waar de – tot dan toe parallel lopende – draden zich splitsen in de richting van schakelaars, lichtpunten en centraaldozen. De storingsproblematiek is in de US dan ook vele malen groter.

En toen was daar ineens dat rapport van de Information Systems Technology group, onderdeel van de North Atlantic Treaty Organization's (NATO) Research and Technology Organization (RTO). In dat rapport zegt de NATO dat omdat bestaande elektriciteitsleidingen niet ontworpen zijn voor het transport van signalen van meer dan 1Mb, "deze onbedoelde uitstraling in het HF gebied veroorzaken die ofwel de bestaande ruisvloer van radio's direct beïnvloeden, ofwel dat doen door de cumulatieve (bij elkaar opgetelde) propagatie van vele van zulke bronnen. De bestaande HF achtergrondruis zal mogelijk toenemen via grondgolf en/of ruimtegolf propagatie."

Niet alleen zou dat zijn weerslag kunnen hebben op radio amateurs, maar volgens de NATO zouden ook militaire gebruikers er last van kunnen krijgen: "Het verhogen van de ruisvloer op HF door het verbreiden van PLT…zal problemen veroorzaken voor de gebruikers van Militaire Radio maar ook voor HF Communication Intelligence (COMINT) in alle NATO landen. De signaal/ruisverhouding zou voor tactische en strategische HF radio's kunnen verslechteren, en dus ook voor vast opgestelde gevoelige COMINT sites."

Met de stelling dat "PLC de meeste problemen zal veroorzaken met betrekking tot HF storing", gaat het rapport er vanuit dat de storingsniveau's in Europa de laatste 30 jaar niet toegenomen zijn. Dit werd bewezen door de huidige stoorniveau's te vergelijken met metingen die de ITU in 70-er jaren heeft gedaan. Het rapport stelt dan ook dat de "ITU aanbevelingen voor natuurlijke en door de mens veroorzaakte storing in het HF-gebied in Europa nog steeds geldig zijn."

Het NATO rapport zegt: "Recente metingen in Duitsland en Engeland laten zien dat er geen opmerkelijk verschil  is tussen deze metingen, en in het bijzonder is er gedurende de laatste 30 jaar geen toename te constateren van achtergrondruis in landelijke omgevingen. Gebaseerd op deze waarnemingen zou de cumulatieve stoorveldsterkten op grote afstand van telecommunicatie netwerken niet hoger mogen zijn dan -15 dBuV/m (9 kHz bandbreedte) over het gehele HF spectrum, als je tenminste geen meetbare toename in de ruisvloer wil toestaan."

Sommige Europese PLC voorvechters hebben in presentaties en discussies beweerd dat (zonder dat ze het kunnen bewijzen) de ITU aanbevelingen die gebaseerd zijn op de metingen zoals die in de 70-er jaren zijn uitgevoerd, niet meer gelden, omdat de door mensen veroorzaakte storingen alsmede de achtergrondstoring sinds die tijd aanzienlijk zijn toegenomen (met tot wel 30 dB)."

Het rapport van de Nato speelt de radio-amateurs in de kaart, die op hun beurt uiteraard zeer verguld zijn met deze steun uit onverwachte hoek. Want met de Nato (die uiteraard hun eigen belangen verdedigen, die hier toevallig dezelfde zijn als van de radio amateurs) als grote organisatie aan hun zijde, heeft de strijd tegen PLC ineens aan glans gewonnen.

Het hele rapport van de NATO is hier te vinden (PDF)