Volledig digitale transceiver

adatlogo

adatlogoVolledig digitale transceiver

Onder de projectnaam ADAT wordt momenteel een transceiver gerealiseerd waarbij de wezenlijke functies van signaalverwerking door middel van software gerealiseerd worden. Dat bestaat al onder de noemer SDR (Software Defined Radio) maar daar was tot nu toe altijd een PC bij nodig voor de noodzakelijke rekenkracht. Nu niet meer.

 

De specificaties:

Ontvanger

  • 4 ontvangstkanalen met bijbehorende afstemming
  • Automatische fijnafstemming met 1 druk op de knop voor alle modes
  • Meerdere Noise Blankers zijn ook de sterkste impulsstoringen de baas
  • Uitermate lineaire S-Meter, geeft zelfs S1 nog correct aan
  • Audio Recorder met een opnamecapaciteit van 1 uur
  • Uit te breiden met een module voor de 2m- en 70cm-band

Zender

  • Automatische voor-aanpassing geeft een PA-efficiency tot 70%
  • Vervormingsarme Voice Enhancer in plaats van de verouderde spraakcompressor
  • CW Full Break In (QSK) met slechts 8ms omschakeltijd tussen zenden en ontvangen
  • Netwerkanalyzer voor exacte meting van de antenne-impedantie tot 30MHz
  • Geijkte VSWR- en Power-Meter meten al vanaf 100mW

adt200  

In de ontvanger van de ADT-200A is een 14-bit AD-omzetter toegepast, die een ruisafstand van 74dB over de halve Nyquist-Bandbreedte van 36.86MHz haalt. Dankzij de daaropvolgende filtering wordt bij 500Hz bandbreedte een Blocking Dynamic Range van 120dB bereikt. Een supersnelle signaalprocessor van de nieuwste generatie van Analog Devices met een verwerkingscapaciteit van 2 miljard instructies per seconde laat nog ruimte over voor toekomstige ontwikkelingen.

De zender-eindtrap is opgebouwd met  hoogspannings-MOSFET-Transistoren en levert 50W op de banden 160m tot 10m met een efficinency tot 70%. De voor het eerst in de amateurwereld toegepaste adaptieve vervormingsaanpassing garandeert desondanks een hoge uitsturing bij een zeer schoon spectrum.

Hoe kan men dit maken? In een conventionele software-defined-radio zijn de frontends nog altijd analoog, zie fig.2

Analoog

Het signaal wordt na een aantal mengprocessen teruggebracht naar 25kHz, waarna pas de digitalisering plaatsvindt en de bewerkingen die men wenst in de software kan laten uitvoeren. Dit komt omdat de meeste DSP's nog niet zo snel zijn dat ze real time een antennesignaal kunnen verwerken. Het probleem daarbij is duidelijk: het kwaad is al geschiedt vóór de DSP er iets aan heeft kunnen doen. Kwaad zoals intermodulatie en kruismodulatie.

Bij een volledig digitale weg is dit probleem er niet:

Digitaal

Gelijk na de antenne wordt het signaal al gedigitaliseerd. Dat vereist wel dat je bij 30MHz nog voldoende samples van het signaal kunt nemen, maar met deze supersnelle DSP kan het. En dat betekent weer dat de verwerking tot aan de luidspreker volledig digitaal is. Dat opent een heel nieuwe beleving van ontvangen en zenden.

De transceiver zal vanaf het eerste kwartaal van 2008 leverbaar worden in kleine oplagen.

Voor meer informatie zie de website van ADAT